Kamera & Bild testar

Test: Nikon Z 85mm f/1,8 S – fördomsfritt porträttobjektiv

Med en bländare som väcker minnen om billiga konstruktioner kommer Nikons nya porträttglugg att bryta fördomar och visa var skåpet ska stå. Med bra skärpa, finish och känsla får man säga att de lyckats.

Många fastobjektivspuritaner rynkar nog på näsan när de läser »f/1,8«, måhända med viss rätt. Tidigare har f/1,8, framför allt bland normalobjektiv, varit objektiv vars byggkvalitet varit ganska billig och känts ganska plastiga. Optiskt sett har också konstruktionen varit billig men ofta rätt bra för vad man fått betala. Men fördomarna mot de billiga f/1,8-objektiven går inte att applicera på det nya Nikon 85mm f/1,8 S.

Direkt när man tar det i handen ger det känslan av att vara ett välbyggt objektiv, finishen är bra och ingenting känns billigt eller sladdrigt. Med andra ord är det stor skillnad mot de f/1,8 som vi varit vana vid.

Man kan ju dock undra varför Nikon inte gått hela vägen och låtit objektivet ha f/1,4 för att ge användaren en gnutta mer ljus. Det är inte omöjligt att det dyker upp ytterligare en variant med högre ljusstyrka senare, motsvarande objektiv (85mm f/1,8) finns ju för de spegelförsedda kamerorna.

Stilrent och fokuserat

Utseendet är rent och snyggt, en omkopplare mellan manuell och autofokusering är det enda reglaget på objektivet. Fokusringen är bred och lätt att greppa.Bildstabiliseringen finns ju numera i huset så det behövs inte i objektivet.

Bra oskärpa. Förutom att objektivet är riktigt skarpt är oskärpan mjuk och fin. 1/2000 s, f/2, ISO 640

Autofokusen fungerar bra, den är ganska snabb och träffar nästan alltid rätt. Slår man om till manuell fokusering är det både enkelt och bekvämt att fokusera via den manuella fokusringen. Den är bra dämpad och rör sig mjukt. Jag skulle dock önska att det fanns ett stopp på ringen.

Måhända är jag lite gammaldags, men jag gillar när man kan känna att man nått närgränsen eller oändligt. Inte bara för att den lilla symbolen på skärmen visar var i skalan man är, utan för att fokusringen tar stopp och inte tillåter mer rörelse.

Tillräckligt ljusstarkt

Som jag nämnde tidigare kan man ju undra varför Nikon inte körde hela vägen till f/1,4 när de ändå lät konstruktionen vara så pass fin.

Men i ärlighetens namn behövs det inte. Med dagens sensorer behöver man i nio fall av tio inte det extra ljuset och det är inte en så enorm skilnad i oskärpan mellan f/1,4 och f/1,8. Visst, den finns där, men skillnaden är oftast så liten att jag inte reagerar.

Skärpan är riktigt bra, den är skarp över hela bilden redan från bländare f/1,8 vilketär imponerande. Även oskärpan är fin, likaså är övergångarna från oskärpa till skärpa bra.

F/1,8 ger tillräckligt kort skärpedjup för de allra flesta situationer.

Sammanfattning

Det här objektivet är ett ypperligt tillskott för den som fotograferar mycket porträtt eller gillar en lite längre brännvidd än normalen.

Den ger inte de där riktigt tighta porträtten. Men gillar du att fota på stora, nåja, bländaröppningar kan du göra det med den här gluggen utan att behöva oroa dig för att skärpan inte ska räcka till.