Kamera & Bild testar

TEST: Panasonic Lumix S 24mm f/1,8 – Skarp & lätt vidvinkel

Panasonics satsning på objektiv med samma storlek och design utökas nu med ännu ett objektiv – me en vidvinkel på 24mm. Och det är både skarpt och lätt.

Panasonic Lumix S 24mm f/1,8 med L-fattning är ett av fem objektiv med fast brännvidd som ingår i en serie fullformatsobjektiv med samma design, storlek, funktionalitet och bländare för Panasonics S-system.

Tanken är att man snabbt och enkelt ska kunna skifta objektiv men ha kvar samma balans i kamerahuset. Detta objektiv blir det vidvinkligaste hittills, innan det femte utannonserade 18mm-objektivet släpps.

Panasonic Lumix S f/1,8

Med en konstruktion i magnesiumlegering har vikten hamnat på endast 310 gram, samtidigt som det är vädertätat och utrustad med en linjär motor. Allt detta bidrar också till den kvalitativa känslan trots att objektivet är rätt kompakt och nätt.

Autofokusen är också riktigt tyst och snabb när vi testar den med en Panasonic Lumix S5, vilket också gör att det passar bra för video. För stillbild har objektivet också ett brett användningsområde, allt från landskap till reportage, och fotografering i svagt ljus då bländaren är f/1,8.

Hanteringen är enkel, det finns bara en MF/AF-knapp och den väl tilltagna gummibeklädda fokusringen, precis som hos övriga objektiv i serien. Fokusringen är mjuk och lätt att använda, något som gör att den verkligen känns precis.

Smidigt. Låg vikt och hög ljusstyrka – perfekt för foto i skymning utomhus. 1/400 S • F/1,8 • ISO 2000

Dessutom finns möjligheten att justera dess känslighet och moment, bland annat genom val av »icke-linjär« eller »linjär« kontroll, med rotationsvinkelval på 90–360 grader i kameran. På så vis går det att ställa in responsen efter vad som passar en bäst själv, vilket förbättrar känslan. En nackdel är däremot att fokusringen inte går att programmera för passande funktion vid användning av autofokus.

Jag gillar även bakgrundsoskärpan som detta objektiv ger, med mjuka övergångar i exempelvis en solnedgång med något i fokus i förgrunden.

Snygg oskärpa. Vid f/1,8 och fokus på förgrunden ger objektivet en snygg bokeh, som här, i skymning.

Slutsats

Rent optiskt har Panasonic också lyckats bra med detta objektiv. Kvaliteten är riktigt bra, skärpan är bra framförallt i bildens mitt, redan vid f/1,8 men blir något, något skarpare i hörnen vid nedbländning. Vinjetteringen är där, men kan elimineras helt vid nedbländning två steg.

Någon direkt distorsion syns inte, men den som finns kan korrigeras i exempelvis Camera RAW. Ungefär samma sak gäller kromatisk aberration, som ibland gör sig synlig men även den kan korrigeras i råkonverteraren. Både distorsion och kromatisk aberration korrigeras annars väl av kameran.

Objektivets olika linselement.
Objektivet är vädertätat på flera ställen för att klara av fukt och damm.

Det som verkligen är grejen hos Lumix S 24mm f/1,8 är möjligheten att få en välpresterande ljusstark vidvinkel med låg vikt, och dessutom med samma design som övriga objektiv i serien, vilket är en stor fördel för exempelvis den som filmar. Objektivet passar nämligen lika bra för video som för stillbild.

Plus minus

+

Bra skärpa över hela bilden

Mjuk fokusring

Tyst autofokus

Fin bakgrundsoskärpa

-

Viss vinjettering

Något mjuk bildskärpa i kanterna vid f/1,8

Specifikationer

Fattning

L-Mount

Format

Fullformat

Brännvid

24 mm

Cirkapris

11 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/1,8

Minsta bländare

f/16

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,24 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

67 mm

Diameter x längd

74 x 82 mm

Vikt

310 g