Kamera & Bild testar

TEST: Peak design capture camera clip V3 – bär smidigt och säkert

Att bära kameran lättillgängligt och smidigt, men ändå säkert, är en utmaning för många fotografer. Vi har kikat närmare på en produkt som säger sig kunna lösa det.

Den bästa kameran är den du har med dig sägs det ju. Ju mer tillgänglig en kamera är desto fler bilder kommer du att ta med den, i alla fall tycker jag att det fungerar så. En kamera som är nedpackad djupt ner i en väska och kräver öppnande av lock och avtagandet av en väska innebär att den plockas fram ganska sällan.

Det här problemet finns det flera lösningar på. Vissa hänger kameran runt halsen eller över axeln i remmar av olika slag. Men det är inte alltid en smart lösning, är man aktiv och behöver kunna röra på kroppen så kan kamera som hänger i en rem slänga runt alldeles för mycket för att vara vettigt. De lösningar som finns kvar är då bland annat Peak designs Capture v3. Det är en hållare som gör att man kan bära kameran i en av axelremmarna till ryggsäcken, remmen till en axelväska eller bältet.

Capture Camera Clip v3 (i texten enbart kallad Capture v3) består av en bakplatta och en framsida där själva fästet sitter, samt två skruvar som klämmer ihop bakplattan och framdelen runt den rem man valt att hänga kameran i. Den sista delen av konstruktionen är den lilla platta man fäster i kamerans stativgänga, som i sin tur fästs i hållarens framsida.

När du köper en Capture v3 får du med två olika typer av skruvar för att hålla ihop bakplattan och framsidan. Ett par som är tänkta att skruvas åt med handkraft och har lite större räfflade plattor som skallar. Det andra paret skruvas åt med hjälp av en insexnyckel (som följer med). Insexskruvarna har en mindre profil och ger ett mer slimmat utseende på hela hållaren. Insexskruvarna är dessutom något längre och bör användas när du ska fästa hållaren på en tjockare rem.

Simpel men smart funktion

Den lilla plattan har fasade kanter och fäster i hållaren genom att den glider ner i hållaren som har motsatt fasning och sedan låses med en fjäderbelastad låspinne för att hålla nere plattan i hållaren. Det finns ett litet glapp mellan plattan och hållaren, detta för att det ska vara enkelt att skjuta den på plats, det är inget som påverkar funktionen när man väl bär kameran. Konstruktionen är smart och enkel, få delar innebär att få delar kan gå sönder eller krångla.

Den lilla fjäderbelastade sprinten som låser fast kameran kan också låsas genom att vridas ett kvartsvarv, då kan den omöjligt tryckas in och kameran sitter garanterat kvar. Att ha kameran i Capture v3 känns också säkrare ur ett stöldperspektiv än att ha den i en axelrem när man går på platser med mycket folk.

Ny design men sämre passform

Som namnet antyder är det här den tredje versionen av Capture. Jag har tyvärr ingen erfarenhet av de tidigare modellerna så jag kan inte jämföra rakt av. Men tittar man på dem ser man att v3 ser väldigt sofistikerad ut med sin matta frästa finish. Den både känns och ser väldigt hållbar ut.

Däremot har man i sin iver att göra den smidigare även gjort den smalare vilket innebär att den inte kan fästas på lika breda remmar (maxbredden på remmen är nu 6,4cm). Under testet har jag bara kunnat fästa den utan att klämma ihop remmen på en ryggsäck. Det är lite störande, på vissa ryggsäckar kunde jag inte fästa den där jag ville, helt enkelt för att remmen var för bred.

Mina ryggsäckar är på intet sätt exeptionella i sin axelremsbredd utan ganska genomsnittliga. Det hade således inte gjort något om Capture v3 behållit bredden från tidigare modeller.

Stabilt bärsystem

Jag har främst använt Capture v3 tillsammans med en dslr i aps-c-storlek och en standardzoom monterad. Det har fungerat bra, visst känner man av den extra vikten på den axeln, men det är inte väldigt störande. Jag har även provat att montera en vanlig 70-200 och hänga kameran i Capture, det fungerar också men blir lite i det tyngsta laget. Enligt Peak design ska Capture v3 hålla för 90 kilo så det blir obehagligt att bära ganska långt innan det uppstår någon risk att materialet ska gå sönder.

Ju tyngre kamerautrustning du vill bära i hållaren, ju tyngre och tightare måste din ryggsäck vara för att kompensera. Har du en alldeles för lätt packad ryggsäck blir det slängigt och instabilt med en tung kamera monterad. En kamera med monterat, eller inbyggt, batterigrepp blir också lite bökig då den står ut väldigt mycket och kamerans höjd utgör en stor hävstång på hållaren.

Jag har testat Capture v3 medan jag har promenerat, cyklat och åkt skidor. Det har fungerat bra till samtliga av dessa aktiviteter. Vid cykling vill man dock inte ha ett för långt objektiv eftersom det gör att kameran hänger mer neråt än om man står upprätt som vid skidåkning eller när man går.

Under testat har jag även provat att använda Capture v3 på en axelväska, men det var inte lika bekvämt som på ryggsäckarna.

Enkelt att manövrera

Det har inte varit några problem att vare sig få i eller ur kameran ur hållaren, med lite övning går det att få ur den med ett enhandsgrepp.

Har man ett litet kort objektiv kan man även fästa kameran vertikalt så att den hänger med greppet nedåt, då gungar den inte lika mycket upp och ner. Bottenplattans skruvhål är ovalt vilket gör att plattan kan förskjutas lite i sidled.

Det finns även tillbehör som gör att du kan bära objektiv i Capture V3.

Flera tillbehör

Originalplattan som följer med är kompatibel med Arca-swiss-stativfäste. Det finns även en annan tillbehörsplatta som är kompatibel med Manfrottos RC2-stativhuvuden.

Du kan även köpa till hållare för objektiv, Gopro och kikare om du vill kunna använda din Capture v3 till flera olika saker.

Sammanfattning

Ja, är Peak designs Capture v3 något att lägga sina surt förvärvade slantar på då? Priset i sverige hamnar runt 800 kronor, vilket kan tyckas vara dyrt för en bit svartanodizerad aluminium (den finns även i silver).

Det är dock synd att de i sin iver att göra den mer slimmad gjort den så pass mycket smalare, jag hade gärna sett en centimeter eller två extra i utrymme för remmarna. Peak design Capture v3 är en välgjord och hållbar pryl som gör det enkelt att bära kameran på ett sätt som gör den tillgänglig och samtidigt kan hålla dina händer fria.

Om den funktionen är värd priset för dig, ja det kan bara du avgöra.