Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Apple Iphone 14 Pro

Uppdaterad kamera på 48 megapixel, med små men märkbara skillnader mot föregångaren Iphone 13 Pro.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Apple Iphone 14 Pro. Här kan du läsa en summering av hur dess kamera presterar. Hela testat och alla specifikationer kan du läsa på mobil.se.

Trots att Iphone 14 Pro till det yttre är väldigt lik föregångarna erbjuder telefonen flera nyheter. Mest självklart är att börja titta närmare på den dynamiska ön, det kamerahål som Apple alltså ersatt den tidigare sensorpanelen med. Nu samlas systenminformation här och kortfattad information från olika appar. Här ser du musik som spelas, när kameran används för Face ID, aktiva timers, att telefonen laddas, att du har en aktiv timer, navigeringsinformation från kartappen och så vidare.

På pappret låter det som om Iphone 14 Pro fått en stor kamerauppdatering, från 12 till 48 megapixel, men faktum är att skillnaderna inte är så stora när vi jämför i detalj. Först och främst är kameran på 48 megapixel något de flesta inte ens kommer märka. Bilderna du tar blir fortfarande i 12 megapixel.

Att ta bilder i 48 megapixel är inte tillgängligt utan att du först går in i inställningsmenyn och aktiverar Apple Pro Raw under rubriken Kamera och även då är alla dessa 48 megapixel alltså bara tillgängligt i just Pro-läget. Annars används 48-megapixel för att skapa bilderna du tar med 2x inzoomning och för att skapa bättre ljuskänslighet i kameran genom att, som brukligt i alla mobilkameror idag, använda fyra pixlar från 48-megapixelsensorn och skala ner dem till en, vilket alltså istället för en 48-megapixelbild ger en 12 megapixelbild med mindre brus och bättre ljus. Jämför jag bilder jag tar med Iphone 14 Pro sida vid sida med Iphone 13 Pro är skillnaderna små men märkbara.

Kamerorna i Iphone 14 Pro levererar fina naturliga färger och klarar sig bra även i mörker. Främsta skillnaden mot konkurrenter på Androidsidan är avsaknaden av extrem zoom.

Eftersom det inte på många år varit befogat att byta mobiltelefon varje år för att utvecklingen inte går så snabbt så är det dock mer intressant att jämföra Iphone 14 Pro dels med konkurrerande telefoner och sedan med äldre Iphonemodeller för att få ett svar på frågan när det faktiskt är värt att uppgradera. Att Iphone 14 Pro hör till de bästa kameramobilerna är etablerat, precis som föregångaren gjorde det och jag tycker fortfarande att den största kvalitetsförbättringen hittills i Iphones kamera kom med Iphone 11-serien som släpptes 2019.

Den mest påtagliga förbättringen av kamerorna i Iphone 14 Pro handlar om bättre bildstabilisering när du filmar. Fler förbättringar märker så klart du som byter från en några år äldre Iphone, inte bara inom foto med bättre mörkerbilder, tre gångers optisk zoom utan även bättre prestanda, batteritid, tåligare skärmglas, 5G och så vidare. Allt beroende på hur gammal din tidigare Iphone är.

Läs hela artiken och hela testethos vår systertidning Mobil.