Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Apple Iphone 14

Iphone 14 är precis som Iphone 13 en bra telefon, men det finns inga skäl att betala 1500 kronor mer.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningen Mobil testat nya Apple Iphone 14. Här kan du läsa en summering av hur dess kamera presterar.

Apple fortsätter att sälja Iphone 14 och Iphone 13 parallellt, och med samma minneskonfiguration kostar Iphone 14 hela 1500 kronor mer. Samtidigt är skillnaden mellan Iphone 13 och 14 mindre än någonsin tidigare mellan två Iphone-generationer.

Det känns som om Apple sedan länge passerat gränsen där systemet inte kan bli snabbare än vad det är oavsett vad du gör med processorerna, och den extra beräkningskraften går huvudsakligen till att förbättra bildresultatet från kameran.

Det är också det argument Apple lyfter fram för Iphone 14, bättre bilder. Enligt Apple har Iphone 14 en “enorm” kamerauppgradering, bestående av en större sensor för huvudkameran, bättre bildbehandling för mörkerfoton, Action mode för bättre bildstabilisering när du filmar och en ny selfiekamera med autofokus.

Svårt se skillnad mot föregångaren

Apples förkärlek för stora ord känns särskilt malplacerad här. Jag har fotat och jämfört bilder från Iphone 13 och 14 sida vid sida. För det mesta ser de ut att vara tagna med samma kamera. Om man zoomar in maximalt kan man ibland uppfatta lite mer detaljer i bildresultatet från Iphone 14, i synnerhet för grönska som inte befinner sig i bildens fokusområde. Om jag skulle vara tvungen att välja en av bilderna väljer jag nästan alltid den från Iphone 14 över Iphone 13, men vi talar om skillnader som ligger precis på rätt sida av gränsen för mänsklig uppfattningsförmåga.

En konsekvens av den större sensorn är att skärpedjupet blir sämre, vilket gör den lite sämre än Iphone 13 på närbilder som denna.
En konsekvens av den större sensorn är att skärpedjupet blir sämre, vilket gör den lite sämre än Iphone 13 på närbilder som denna.

I mörker är skillnaden tydligare, men då talar vi inte om lampljus inomhus utan nästan beckmörker för att skillnaden ska märkas. Under dessa förhållanden är varken Iphone 13 eller 14 bland de bästa på att ta bilder, men jag behöver i alla fall inte anstränga mig för att se att Iphone 14 är bättre.

Den förbättrade bildstabiliseringen kallas Actionläge och använder mobilens vidvinkelkamera som den sedan beskär till ungefär samma utsnitt som den vanliga kameran. Om du springer och filmar samtidigt är den väldigt effektiv på att stabilisera bilden, men den vanliga bildstabiliseringen är nästan lika bra och har bättre bildkvalitet om du bara går och filmar.

Läs hela artiken om våra första intryck hos vår systertidning Mobil.