Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Nothing Phone 1

Snabb och prisvärd – med imponerande mörkerfotoläge och ambitiös vidvinkelkamera.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningenMobiltestat nya Nothing Phone 1.Att Nothings innovationer främst handlar om estetik är inget att skämmas för när telefonen i övrigt är snabb och prisvärd.

Nothing Phone 1 har två kameror på baksidan, bägge på 50 megapixel. En huvudkamera och en vidvinkelkamera. Bägge levererar normalt sett bilder på 12,5 megapixel. Du kan ställa om upplösningen till 50 megapixel, men det är ingen poäng med det, för bilderna blir inte bättre än om du förstorade upp dem digitalt.

Däremot utnyttjas de extra pixlarna till att ge dig två gångers zoom med bättre skärpa än om du zoomar in digitalt i bilden. Vid högre inzoomning än så blir bilderna snabbt suddiga och håller låg kvalitet.

Bra i mörker

Huvudkameran tar i övrigt riktigt bra bilder. Jag imponeras särskilt av mörkerläget. Det är lite långsamt men ger bilder som inte är särskilt uppljusade, men skarpa. De ser alltså mörka ut men innehåller mycket detaljer när man zoomar in. När jag jämför med Samsung Galaxy S22 är Samsungs nattläge snabbare, men bilderna är inte lika skarpa.

Färgerna är fina och detaljerna skarpa, men bakgrunden kan ibland kännas lite utsuddad.

När jag detaljstuderar bilderna från Nothing Phone 1 kan jag ibland tycka att bakgrunden ser lite utslätad ut, som om man i efterbehandlingen lagt på en rätt kraftig brusreducering. Men det är sällan själva motivet i bilden upplevs detaljfattigt.

Vidvinkelkameran är lite mer ambitiös än snittet, med autofokus med kort närgräns som gör att den även kan användas som makrokamera med gott bildresultat.

Läs hela testetav Test: Nothing Phone 1 hos vår systertidning Mobil.