Kamera & Bild testar

TEST: Samyang AF 75mm f/1,8 – kompakt porträttobjektiv för Fujifilm

Det är inte alla som vill ha stora tunga objektiv även om det kan innebära hög ljusstyrka. Samyang har i sitt AF 75mm f/1,8 lyckats kombinera ett riktigt kompakt format med en bra ljusstyrka. Men hur står det till med den optiska prestandan?

Samyang har kommit en ganska bra bit från sina första objektivmodeller som mötte vår marknad. Då var det manuella objektiv utan någon elektrisk kontakt med kameran. De var visserligen byggda i metall och glas och kändes gedigna, men för vanligt fotograferande var det inte alltid optimalt att köra manuell fokusering. Det objektiv jag nu fått i handen för att testa är ett väldigt lätt ochkompakt objektiv med autofokus och en modern design. Objektivet är inte gjort i metall utan till det yttre är det plast och gummi som regerar. Det ger kanske inte en lika rejäl känsla, men det bidrar till objektivets låga vikt.

Reglage för olika användningar av fokusringen, men objektivet har ingen bländarring som är vanligt på objektiv för Fujifilm.

Samyang har fokuserat mycket av sin produktion mot Sonys kameror, men det finns några brännvidder även till Nikon F och Fujifilms X-fattningar. Det objektiv vi testar nu, AF 75mm f/1.8 X finns bara till Fujfilm även om kombinationen brännvidd/bländare finns även till Sonys fullformatskameror, men det är en annan konstruktion. Men som sagt, det här objektivet är imponerande litet och lätt för sin brännvidd och bländare. Vikten ligger på bara 257g och det känns mer som en 50a i storleken än den 75a det faktiskt är. Sen hjälper det så klart att bländaren inte är ännu större, men det är en imponerande, och bekväm, storlek.

Störningar

Det testade objektivet har en fokusring och ett reglage för att byta mellan olika funktioner för fokusringen, men saknar den annars vanliga bländarringen på Fujifilms objektiv. Grundinställningen för fokusringsreglaget är att det ena läget är manuell fokusering och i det andra så används ringen till att justera bländare när man filmar. Tyvärr kan jag inte se vilken bländare den justerar till då siffran på kamerans skärm inte ändras från den siffra jag ställt in med inmatningshjulet, men jag märker hur kameran bländar upp eller ner, så något verkar stöka med kommunikationen mellan objektiv och kamera.

75mm fungerar bra till många uppgifter där man vill ha ett lite tightare utsnitt och möjlighet att isolera ett föremål. 1/18S, f/2,8, ISO 800

Ett annat problem som dyker upp är när jag använder mig av följande fokusering. Kameran/objektivet följer motivet bra, men när jag trycker ner avtryckaren halvvägs så låser sökaren/skärmen bilden. Jag ser alltså inte vad motivet gör innan jag trycker ner avtryckaren helt och flera gånger har det flyttat på sig. Det här händer inte med Fujifilms originalobjektiv, och det händer heller inte varje gång med Samyangobjektivet vilket gör att jag inte har kunnat hitta något mönster i vilka det sker. Vi har också bara testat objektivet på en Fujifilm X-H2 och kan därför inte säga något om hur det beter sig på andra Fujifilmkameror.

Något som inte stör mig väldigt mycket, men som ändå bör nämnas är att ibland när man vrider på fokusringen så hör man ett gummiaktigt gnisslande, antingen är det något inuti objektivet som låter eller så är det den gummerade ringen som gnids mot den hårdare plasten.

1/4700S, f/3,5, ISO 400
100% utklipp ur bilden ovan. Vid f/3,5 får man bättre skärpa än vid full öppning.

Skärpa och oskärpa

Men måhända är det ändå så att det som är mest intressant är hur objektivet presterar rent bildmässigt, även om ovanstående problem är irriterande. Vid största bländaren, f/1,8, är skärpan helt okej. Det är inte så att man ramlar av stolen, men det är användbart. Sedan blir det en gradvis förbättring och när man kommer till f/2,8 är det märkbart skarpare och vid f/5,6 har man kommit så långt med skärpan som man kan. Den är som sagt lite mjuk vid f/1,8 och kontrasten är inte riktigt på topp, men jag skulle inte dra mig för att använda objektivet där ändå om inte syftet verkligen var maximal skärpa. Känslan i en bild tagen med en stor bländare kan ju ibland trumfa behovet av den där sista skärpan.

Samyang AF 75mm f/1,8 gör sig bra för porträtt, även om några mjukvarubuggar är störande. 1/180, f/1,8, ISO400

Tar man en titt på oskärpan så är den ganska fin, finns det många ljuspunkter i de oskarpa delarna av bilden så förekommer det en lite så kallade lökringar i oskärpecirklarna. Det vill säga att oskärpecirklarna har cirklar i sig. Effekten beror på slipningen av linserna och förekommer oftare på lite billigare objektiv än på dyrare sådana.

Det finns också en viss kromatisk aberration när man provocerar fram den med motiv med hög kontrast. Men på det stora hela tycker jag att Samyangs 75mm f/1,8 presterar bra bilder där skärpan är vettig vid full öppning, men blir bättre om man bländar ner något.

Slutsats

Ska man sammanfatta Samyang AF 75mm f/1,8 så får jag nog säga att optiskt sett presterar det ganska bra. Jämför man med det utbud av objektiv som finns från Fujifilm själva så ligger det lite i lä vad gäller bildkvaliteten, men å andra sidan finns inte riktigt någon rak jämförelse. Men ser man till kombinationen pris, ljusstyrka, prestanda och storlek så är det en bra kombination för till exempel den resande porträttfotografen, den som inte gillar att bära tungt eller den som vill ha ett bra porträttobjektiv för en mindre peng än vad som erbjuds i övrigt. Att objektivet är vädertätat gör inte saken sämre.

+Lätt, hyfsat skarpt, vädertätat
-Problem med elektriska kopplingar, lökringar
FattningFujifilm X
FormatAPS-C
Brännvidd75mm (motsvarar 112,5 i fullformat)
Cirkapris5500 kronor
BIldstabiliseringNej
Maximal bländaref/1,8
Minsta bländaref/22
Bländarlameller9
Närgräns69cm
VädertätningJa
Filterstorlek62mm
Diameter x längd70 x 69,3mm
Vikt257g