Kamera & Bild testar

Test: Skärpa och ljudlöshet med Fujifilm XF 18mm f/1,4 R LM WR

Om du är ute efter en ljusstark vidvinkel till din Fujifilmkamera med X-bajonett kan den nya XF 18mm f/1,4 R LM WR vara något att titta närmare på. Det är både skarpt, förhållandevis kompakt och ljusstarkt.

Sedan tidigare har Fujifilm ett 16mm f/1,4 R WR, under våren lanserade ytterligare ett vidvinkelobjektiv, 18mm f/1,4 R LM WR. Två millimeter skillnad i brännvidd och det lilla tillägget “LM” i namnet. De nya versalerna innebär att objektivet har fått Fujifilms linjära motor för att förflytta fokuslinserna. Vi ska gå in mer på vad det här gör för skillnad lite senare i testet.

Välbyggd

Fujifilms 18mm f/1,4 R LM WR är, likt de flesta av Fujifilms objektiv, stabilt konstruerat. Det känns kvalitativt och inget är plastigt eller billigt. Objektivet är också vädertätat vilket gör att det är matchat med flera av toppmodellerna i Fujifilms kameraserier.

De saker som jag vill kommentera är att bländarringen kanske är något lättvriden. Lägena i sig är tydliga och det är lätt att se vilken bländare man ställt in. Men motståndet mellan lägena är något litet och kommer man åt ringen ställer den lätt om sig. Den manuella fokusringen känns bra och har ett lagom motstånd när man vrider på den. Vare sig bländarringen eller fokusringen har något glapp utan båda känns stabila.

Fokusering

Den nya fokusmotorn fungerar snabbt och tyst, dvs man tänker inte så mycket på att den är ny och speciell, vilket får ses som ett gott betyg. Vill man fokusera manuellt finns det två lägen, linjär eller icke linjär fokusering. Vid linjär fokusering går det ganska snabbt från närgräns till oändligt, vilket kan utgöra ett problem för videofilmare som vill använda objektivet eftersom det kan vara svårt att hitta exakt rätt skärpa vid fokusrörelser när det kräver så minimala rörelser för att ställa in helt rätt. Med den icke-linjära inställningen beror hastigheten på fokuseringen på hur snabbt du vrider ringen. Vrider du snabbt så går du genom fokusområdet snabbt och tvärtom. Det är smidigt för stillbildsfotografen, men inte riktigt lika användbart för filmaren eftersom man måste vrida med exakt samma hastighet varje gång för att röra sig mellan två förutbestämda fokuspunkter. För stillbildsfotografer fungerar både den manuella och den automatiska fokuseringen bra med det här objektivet.

XF 18mm f/1,4 R LM WR klarar motljus förhållandevis bra och fokuserar snabbt och tyst. 1/3500s, f/2,5, ISO 160

Bildkvalitet

Förutom att Fujifilm XF 18mm f/1,4 R LM WR erbjuder en bra känsla och snabb fokusering är det ett skarpt objektiv. Redan vid full öppning är det skarpt och bra, det blir lite bättre vid nedbländning, främst i hörnen. En annan bra grej är att skärpan i hörnen inte påverkas så mycket om man fokuserar i hörnen eller i mitten, det innebär att fokusplanet är platt.

Oskärpan ser också bra ut med det här objektivet, det är kanske inget som skapar vare sig hyllnings- eller skandalrubriker, men vid större bländare är den, som nämnt, bra. Oskärpecirklarna är runda vid full bländaröppning och vid två stegs nedbländning är de fortfarande ganska runda. Ingen märkbar lökringseffekt uppstår heller i oskärpan.

Även motljusegenskaperna är bra, ibland dyker det upp reflexer och överstrålning. Men det är oftast väl kontrollerat och utgör inte något problem.

FattningFujifilm X
FormatAPS-C
Brännvidd18mm (27mm i fullformat)
PrisCa 10990 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/1,4
Minsta bländaref/16
Bländarlameller9 (rundade)
Nägränser20cm
VädertätningJa
Filterstorlek62mm
Diameter x längd68,8 x 75,6
Vikt370g

För vem

Fujifilms nya XF 18mm f/1,4 R LM WR är ett kompakt vidvinkelobjektiv som presterar bra och därför skulle passa i kameraväskan hos många. Bildvinkeln motsvarar den med ett 27mmobjektiv på en fullformatskamera. Vädertätningen och den tysta fokusmotorn gör att det känns modern, vill du filma så lider det av lite så kallad fokus”breathing”, men inte så störande. Den förhållandevis kompakta storleken gör att objektivet skulle fungera väl för både dokumentärt fotograferande och den som vill ha ett smidigt objektiv på resan, eller bara ett bra vidvinkelobjektiv för allmänt fotograferande.

+

Skarpt

Ganska kompakt

Tyst fokusering

-

Lite mjuka klicklägen på bländarringen

 

Svårt att fokusera manuellt vid filmning