Annons

Kamera & Bild testar

Test: Sony FE 135mm f/1,8 GM: Grym skärpa – och grym oskärpa

Sony har samlat sin kunskap och satt samman detta teleobjektiv med hög ljusttyrka på f/1,8. Och med sin grymma skärpa – likväl som grymma oskärpa – är detta objektiv drömmen för Sony-fotografen som fotograferar porträtt eller bröllop.

Ja, de tekniska termerna för optiken finns där: extremt asfäriska linselement såväl som extra lågdispersiva sådana av ED-typ, för att nämna några. Men om vi ser förbi dessa – hur presterar det bortom siffror och bokstäver?

Med en start kring det yttre så går det snabbt att säga att Sony lyckats väl, både med byggkvaliteten och designen. Tyngden ger sig tillkänna – dryga ett kilo – men det är vad det kostar att få ljusstarkt tele. Samma sak gäller storleken, med en bredd på nära 9 centimeter.

Men det är också denna storlek som gör att greppet är nära på problematiskt när vi testar objektivet på en Sony A7 III: själva kameragreppet på kamerahuset är farligt nära objektivets utbuktande del efter bajonetten. Detta gör att fotografering med handskar kan bli ett problem, även om jag inte har några problem vid testtillfället.

Funktionsmässigt hittar vi en väl tilltagen och gummerad fokusring, som är perfekt avvägd i sin tröghet. Här har man tänkt till, eftersom det är lika lätt att fokusera manuellt för film som för stillbild. Även bländarringen är stor och räfflad, med en skön känsla. Fördelen här är möjligheten att växla mellan stegad/steglös funktion, vilket innebär att objektivet passar finfint för filmaren som kan justera bländaren steglöst – samtidigt som fotografen får de distinkta hacken, eller kan justera bländaren på kameran genom att ha ringen i A-läget.

I övrigt finns, förutom AF/MF-knappen, en AF-begränsningsknapp för att hindra fokusering genom hela fokusspannet, valbar mellan full, 0,7–2 meter samt 1,5 meter till oändligheten.

Självklart är detta bra, även om objektivet ändå är snabbt på att både fokusera och omfokusera. Skärpan sitter, och autofokusen gör sitt jobb både tyst och snabbt.

Härlig oskärpa. Med objektivets förmåga att skapa en mjuk och fin bakgrundsoskärpa blir det snyggt att isolera de personer man vill ha i fokus. Och dessutom är det ljusstarkt.
1/3200 s, f/1,8, ISO 160, Sony A7 III
Härlig oskärpa. Med objektivets förmåga att skapa en mjuk och fin bakgrundsoskärpa blir det snyggt att isolera de personer man vill ha i fokus. Och dessutom är det ljusstarkt. 1/3200 s, f/1,8, ISO 160, Sony A7 III

Dessutom finns möjligheten att fotografera objekt på nära håll med 0,25x förstoring, då närgränsen är 0,7 meter.

Slutsats

I vår labbtest ser vi inte någon skillnad i skärpa när vi justerar bländaren – objektivet är alltså ruskigt skarpt redan vid f/1,8, och dessutom lika skarpt över hela bilden. Resultatet är riktigt bra, och det är imponerande skärpa på de bilder som objektivet producerar.

Objektivets hölje består av en lätt och hållbar magnesiumlegering – men trots det väger det nära ett kilo.
Objektivets hölje består av en lätt och hållbar magnesiumlegering – men trots det väger det nära ett kilo.

Det enda problematiska vi kan mäta upp är en liten, liten kuddformad distorsion, samt en ganska liten vinjettering. Annars presterar objektivet otroligt bra på egentligen alla vis.

Sony FE 135mm f/1,8 GM lyckas att ge knivskarp skärpa i bilden, på samma vis som det samtidigt också ger en vacker och behaglig oskärpa. Detta tillsammans med en bländare på f/1,8 och brännvidden 135 mm gör att den eller det man fotograferar går att isolera extremt snyggt mot bakgrunden. På så vis passar det mycket bra för den som ägnar sig åt porträtt- eller bröllopsfotografering.