Annons

Kamera & Bild testar

TEST: Sony FE 24mm f/1,4 GM – värsting-vidvinkel för film och stillbild

Sony har kastat in flera drömfunktioner för både fotografer och filmare i detta objektiv – i en relativt skenbar enkel konstruktion. Objektivet presterar på topp både när det gäller design, kontroll, bildkvalitet och användning.

Sony har lyssnat på sina användare och har därför tagit fram en toppresterande fast vidvinkel i och med detta objektiv. Brännvidden är på klassiska 24 mm, vilket är ungefär så vidvinkligt man vågar gå på fullformat innan det börjar svänga till lite väl mycket. Dessutom är ljusstyrkan på f/1,4, vilket gör att detta objektiv verkligen är användbart i de lägen som vidvinkel behövs i svagt ljus.

Dessutom är byggkvaliteten hos objektivet grym, liksom både designen och dess kontroller och reglage. Dessutom har de, med dess prestanda, lyckats göra objektivet mycket kompakt, med en vikt på 445 gram – samt en robust vädertätning.

Objektivet, som är Sonys åttonde objektiv av GM-typ, riktar sig till professionella användare. Därför har känslan i användningen varit en viktig faktor. Här ser vi att Sony tänkt på flera saker: den linjära skalan för manuell fokusering som underlättar för cinematografen, liksom möjligheten att stänga av och på de klick som finns på bländarringen – för att man ska kunna justera bländare utan att det låter.

Bländarkärlek. Kanske främst den som filmar, men även den som fotograferar – kan dra nytta av möjligheten att trolla bort de tredjedels bländarhack som finns på bländarringen.
Bländarkärlek. Kanske främst den som filmar, men även den som fotograferar – kan dra nytta av möjligheten att trolla bort de tredjedels bländarhack som finns på bländarringen.

Bländarringen är annars uppdelad i tredjedelshack, och i ena änden hittar vi ett A-läge som gör att bländaren styrs via kamerans automatik i stället för din egna manuella vridning.

Fokusringen är riktigt mjuk och genomarbetad, med en känsla av exakthet och fin mjukhet.

Autofokusen är, när vi testar den på en Sony A7 III, mycket snabb, och det gör att den levererar även i snabba situationer. Dessutom finns en knapp för fokuslåsning på objektivets vänstra sida, vilket gör att man med vänster hands tumme snabbt kan låsa fokus om man vill justera bildutsnittet utan att ställa om fokus vid avtryck.

Grym skärpa. Objektivet presterar på topp – både för film och stillbild. 
1/1250 s, f/1,4, ISO 100, Sony A7 III
Grym skärpa. Objektivet presterar på topp – både för film och stillbild. 1/1250 s, f/1,4, ISO 100, Sony A7 III

Slutsats

Sonys objektiv är ruskigt skarpt. För att vara ett vidvinkelobjektiv med bländare f/1,4 har de lyckats riktigt bra, med skärpa som är fin redan från f/1,4 och dessutom skarp över hela bildytan.

Vinjetteringen är svår att komma ifrån, och den syns också i bilderna vid främst f/1,4 med försvinner nedbländat.Distorsionen vi ser är mycket svagt måsvingeformad, vilket är relativt bra eftersom den inte blir direkt synlig på en vanlig bild.Objektivet visar heller inte någon nämnvärd kromatisk aberration.

Sony har alltså lyckats väl med att hålla uppe bildkvaliteten redan på största bländaren och dessutom har de fått med en del spännande funktioner i objektivet som gör att det passar både för filmaren och fotografen. Därför bli betyget toppklass, och vi imponeras över vad objektivet presterar.