Kamera & Bild testar

TESTER: Läs våra 8 senaste tester av fullformatsobjektiv

Zoom, vidvinkel eller normal? Till Canon, Nikon, Panasonic eller Sony? Här summerar vi några av våra senaste tester av fullformatsobjektiv.

Varje månad testar vi på Kamera Bild nysläppta objektiv. Här hittar du en summering av de senaste 8 testerna av fullformatsobjektiv, tillverkade av bland annat Tamron, Nikon, Sony och Panasonic.

Följ bara länken vid respektive objektiv för att läsa hela testet.

Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD – udda men utmärkt

Kortfattat kan man säga att det här är ett riktigt bra objektiv för den som är ute efter den här brännvidden, eller lockas av ljusstyrkan och tror sig kunna leva med att inte ha den vidaste vidvinkeln. Det är välbyggt och och presterar riktigt bra. Den största nackdelen med Tamrons 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD är väl egentligen att det bara finns till Sony, för det här är ett objektiv som säkerligen skulle passa fler än de som nu har möjlighet att använda det.

Irix 30mm f/1,4 Dragonfly – Med en cinematisk bildkänsla

Både vidvinkel, ljusstyrka och härlig bokeh som påminner om filmvärlden är karakteristiska egenskaper för detta objektiv, på bekostnad av snabb fokusering.

Det jag gillar absolut mest hos objektivet är känslan i bilderna, framförallt brännvidden i kombination med den fina bakgrundsoskärpan vid f/1,4, kanske med ett bidrag av de elda rundade bländarlamellerna. Objektivet passar över lag till det mesta, så som porträtt, natur och närbilder.

Panasonic Lumix S 24mm f/1,8 – Skarp lätt vidvinkel

Panasonics satsning på objektiv med samma storlek och design utökas nu med ännu ett objektiv – me en vidvinkel på 24mm. Och det är både skarpt och lätt.

Det som verkligen är grejen hos Lumix S 24mm f/1,8 är möjligheten att få en välpresterande ljusstark vidvinkel med låg vikt, och dessutom med samma design som övriga objektiv i serien, vilket är en stor fördel för exempelvis den som filmar. Objektivet passar nämligen lika bra för video som för stillbild.

Sony FE 24mm f/2,8 G

Sony FE 40mm f/2,5 G

Sony FE 50mm f/2,5 G

Kompakt design och i stort sett identiska – Sonys G-märkta fullformatsobjektiv har mycket att ge, och imponerar helt klart i förhållande till sin storlek och vikt – med bra ljusstyrkor och användbara brännvidder.

Alla tre objektiv vi har tittat på här är alltså i stort sett identiska till det yttre, med bra kvalitet och funktionalitet. Detta innebär att skillnaderna finns på insidan, då konstruktionen skiljer sig åt. Den fina bildkvaliteten och övriga egenskaper i förhållande till priset gör att vi ger alla tre objektiv utmärkelsen "bra köp".

Nikkor Z 40mm f/2 – Lätt och prisvärt allroundobjektiv

Vill man ha mycket objektiv för pengarna tillsammans med riktigt låg vikt – då är detta objektiv ett finfint val.

Precis som alla andra Z-objektiv kan även detta objektiv användas även Z DX-kameror som exempelvis Nikon Z50 – precis som vi skrivit om gällande nya Nikkor Z 28mm f/2,8 SE – vilket gör att den bildkvalitetsmässiga bedömningen blir annorlunda beroende på om den används på ett FX- eller DX-kamerahus.

Nikkor Z 28mm f/2,8 SE – självklar kitglugg till Nikon Z fc

Bra bildkvalitet, extremt låg vikt och passande design. Det här objektivet passar bra för egentligen alla Nikon Z-kameror, men passar extra snyggt till en Nikon Z fc.

Summerar vi alla delar så är detta objektiv en bra investering, framförallt i princip en självklarhet till Nikon Z fc som den passar så bra till. Brännvidden är också trevlig att använda både på DX där den nämar sig normalen, eller FX där man får en användbar vidvinkel.

Fler objektivtester hittar du via menyn, "Tester – Objektiv".