https://www.kamerabild.se/tester/vrig-utrustning/stort-test-av-egna-fotob-cker
242924
Övrig utrustning
Kamera & Bild testar

Stort test av egna fotoböcker

Totalbetyg

Senaste åren har det skett en explosion av företag som erbjuder fotoboks-tjänster. Dyrt, billigt, enkelt eller avancerat med bra eller okej kvalitet – det är mycket att tänka på när du ska välja vilket företag som ska få trycka din bok. Vi har testat nio leverantörer och resultaten varierar. Se vilka fotoböcker som är bäst.
  • Publicerad 13 år 1 månad
    2009-10-30 10:07

Vilket företag är bäst?

Enkel fråga, men svår att svara på. Det beror helt på vad du som kund är ute efter. Ska programvaran vara snabbarbetad, ska det vara billigt, spelar priset ingen roll så länge produkten är av hög kvalitet, vill du kunna formge din bok helt på egen hand? Frågor som är bra att tänka på innan du väljer.

Sett till pris, användarvänlighet och kvalitet sammantaget, är Pixopolis bäst. Deras stora plus-i-kanten är trådbindningen som gör boken lättbläddrad. Bildkvaliteten fanns det inte mycket att anmärka på, även om den inte stack ut som något extra bra. Priset för vår bok landade på under 300 kronor. Det är mycket kvalitet för pengarna.

Bäst bildkvalitet och högst snittbetyg stod den amerikanska fotoboksleverantören Blurb.com för. Färgbilderna har ett härligt tryck i färgerna utan att bli överdådigt. De återger bilderna korrekt. Om det inte vore för en malör – de svartvita bilderna blev alldeles för ljusa med en, i och för sig mycket svag, tendens till grönstick i högdagrarna.

Sämst kvalitet stod Fujidirekt för. Där var det inget snack om saken. Färgerna var alldeles för tillskruvade och skuggorna på tok för upplättade. Några av leverantörerna vänder sig till dig som vill formge din bok själv utan att passera någon av leverantörernas egna programvaror. Via Blurb.com kan du ladda ner mallar för InDesign. Även pdf-inställningar går att ladda ner och hela processen

är mycket smidig.

Photohome erbjuder även de instruktioner för hur du själv gör dina sidor i InDesign och skickar upp. Via Pixopolis kan du också göra din bok själv i valfritt program. Tänk bara på att måtten måste stämma överens med bokformaten. Fördelen med att skapa sin fotobok utanför företagens egna programvaror är att man får full kontroll över placering av bilder och text. Möjligheterna blir egentligen oändliga.

Så testade vi

24 sidor gjorde vi likadana i alla böckerna. Bilderna valde vi utifrån att de skulle visa en så stor bredd som möjligt; svartvita, med hudtoner, med olika färgmättnad, olika färgprofiler, olika färgtoner, olika mycket kontrast, natt- som dagbilder i olika

väder, samt såväl skarpa som brusiga bilder.

Vi har också testat hur bra leverantörernas egna programvaror är. Gemensamt för nästan alla är att de testar ens tålamod. Ett tips är att lära sig hur programmet fungerar innan man kör skarpt, för att lära dig dess egenheter.

Läs fortsättningen i pdf-dokumentet.

Bifogade filer