Övrig utrustning
https://www.kamerabild.se/tester/vrig-utrustning/test-lastolite-triflash-sync
Kamera & Bild testar

Test: Lastolite Triflash Sync

Det blir allt vanligare att fotografer använder vanliga kamerablixtar för fotografering i studio och on-location. Men utomhus eller när man vill använda stora paraplyer, kan det behövas extra kraft. Det är då Lastolite Triflash sync är lösningen.
375672

Strobist-kulturen, att ljussätta med kamerablixtar, sprider sig allt mer. Många köper begagnade Nikonblixtar som SB-24/25/26/28 för att de är billiga och har bra manuell styrning och PC-kontakt. Då behövs det bara en billig PC-synksladd för att placera blixten var man vill.

Nästa steg är trådlös blixtutlösning och trådlös TTL-blixtstyrning och då finns det olika sorters sändare och mottagare för detta.

Bland modefotografer har det varit populärt ett tag att kunna använda mjukt blixtljus som är starkare än solen så att bakgrunden kan vara något underexponerad. Detta kräver mycket blixtkraft och dyra proffsaggregat  –  om man inte kopplar ihop flera kamerablixtar.

Jag har skaffat mig tre Nikonblixtar för att kunna ljussätta motiv på fältet. De kostar bara några hundringar styck. Men ska man använda flera stycken med ett paraply blir det problem. Blixthållaren Lastolite Triflash sync löser alla problem som uppstår. För det första är den väldigt välbyggd och klarar att hålla stora tunga paraplyer. Den har också tre mycket bra fästen för kamerablixtar. Den billigare Lastolite Triflash-hållaren kan också detta, men har ingen synkfunktion och är därför mest lämpad för blixtar med inbyggd TTL-styrning.

För den som vill använda synksladd eller radiosynkronisering är Triflash-versionen med inbyggd synkfunktion värd merkostnaden. På hållaren finns en synkkontakt (3,5 mm teleplugg) dit man kan koppla synksladd från kamera eller radiosynkenhet. Det medföljer även en extra blixtsko för att fästa en radioenhet.

Det finns även en inbyggd slavtändare som tänder tre monterade blixtar samtidigt som en annan blixt brinner av. Om den utlösande blixten använder förblixtar för blixt-automatiken går det att ställa blixthållaren så att den ignorerar upp till fyra förblixtar.

Slavfunktionen är batteridriven och därför extra känslig, men glöm inte att ha med ett extra batteri.

Femton hundra kan tyckas mycket för en blixt- och paraplyhållare. Men den ersätter många synksladdar och en förgrening, har slavtändare och är väldigt välbyggd. Och så blir det mindre risk för strul.