Webb-TV

Intervju med astrofotografen Göran Strand under Abiskos norrsken

Under Kamera & Bilds och Zoom Fotoresors läsarresa till Abisko passade vi på att intervjua astrofotografen Göran Strand som ledde kursen.

Calle Rosenqvist intervjuar astrofotografen Göran Strand under norrskenshimlen på Kamera Bilds och Zoom Fotoresors norrskensresa till Abisko 29 september till 2 oktober 2022.

Gänget på resan fick se norrsken tre nätter av tre, vilket var full pott för deltagarna som lyckades fånga fenomenet på olika platser. Intervjun med Göran Strand här ovan är filmad i realtid i 50 bilder per sekund – något som vittnar om hur intensivt och ljusstarkt norrskenet var under den tredje kvällen.Runt 3.30 minuter in i videon vrider vi kameran för att visa hela himlen – då ser man även reflektionerna från norrskenet i vattnet.

Bild från resans tredje och sista kväll, tagen ett tag innan intervjun.

Det enda ljus som syns på filmen är från den värmande elden samt norrskenet i bakgrunden (förutom de smygande fotografer som kan skymtas med sina pannlampor i bakgrunden).

Bästa platsen i världen

Lonely Planet rankar Abisko som det bästa stället i världen att se norrsken på. Det är tack vare det torra klimatet och dess placering i norrskensovalen som Abisko blivit så känt för det populära naturfenomenet.

Faktum är att statistik från tidigare år visar att norrsken kan ses under mer än 70 procent av den mörka årstidens nätter. Norrsken är däremot ett naturfenomen och det finns inga garantier för att det visar sig på himlen eller att man kan se det – även i Abisko. Men de flesta som har varit i Abisko under ett antal dagar under de senaste tre åren har fått möjligheten att fotografera norrsken.

I Kamera Bild #1 2023 kommer du att kunna läsa ett reportage från resan. Är du intresserad av norrsken? Titta in vår avdelning Norrsken PLUS här – och lär dig mer om fenomenet och hur du kan göra för att maximera dina chanser att se det samt fånga det på bild.