Webb-TV

National Geographic firar 125 år – världsutställning nu i Sverige

Med över hundra bilder kan du uppleva National Geographics historia, från första upplagan 1888 fram till i dag. Utställningen pågår under hela våren på Värmlands museum.

National Geographics jubileumsutställning på Värmlands museum.

National Geographic jubilerar, vilket de gör med en utställning som turnerar runt om i världen. Den har tidigare visats i USA, Kina och Ryssland, och nu är det dags för Sverige där utställningen hänger fram till den 17 maj 2015, på Värmlands museum i Karlstad.

– Utställningen National Geographic 125 år tar världen till Värmland och skildrar viktiga skeenden i vår gemensamma historia. Vi vill med utställningen bidra till ökad kulturell förståelse och en känsla av samhörighet med människor i andra delar av världen, säger Åsa Hallén, museichef på Värmlands museum.

Ett rörande ögonblick mellan forskaren och National Geographic-stipendiaten Jane Goodall och den unga schimpansen Flint i Gombe Stream Reserve, Tanzania, 1965.

Flera kända fotografer

Bland de representerade fotograferna finns bland annat Steve McCurry, Nick Nichols och förstås Mattias Klum som berättar om utställningen i tv-klippet som du kan se här ovan. Han har fotograferat för National Geographic sedan 1994, vilket har tagit honom till världens alla kontinenter.

På fyra kilometers djup tog Emory Kristof 1988 sitt spöklika Titanicporträtt från en undervattensfarkost som bar nästan 10 000 watt högintensiv belysning.

Bildspråket är det avgörande

På National Geographic har alla fotografer olika sätt att fotografera, olika språk. Det är det som ligger till grund för vem som gör vilket uppdrag. Mattias Klum förklarar hur det fungerar:

– Det handlar om att se vems språk som passar bäst till att beskriva storyn, som lyfter det till en nivå så att det blir spännande. Det handlar inte om vem som är van vid till exempel Panama, det struntar de fullständigt i. De kan ta en fotograf som aldrig varit i Centralamerika någonsin. Det enda de säger är »ditt sätt att hantera bild och bygga en berättelse passar perfekt till den här storyn«. Så jag har fått åka till ställen jag aldrig trodde jag skulle få åka till, bara för att National Geographic har tyckt att mitt bildspråk passar.