Webb-TV

Webb-tv: Duon Alexandrov Klum bryter ny mark

Nu i veckan sätter konstnärsduon Alexandrov Klum upp sin föreställning ”Sagor från verkligheten” på Konserthuset. I tio akter blandas film, stillbild, ljus och sagoberättande – allt ackompanjerat av Kungliga Filharmonikerna. ”När vi berättade om projektet sa Konserthuset: ”det här är osannolikt – vi har aldrig hört talas om något liknande”. ”Inte vi heller”, svarade vi, ”ska vi göra det?””, säger Mattias Alexandrov Klum till Kamera & Bild.

Under de kommande fem åren ska konstnärsduon Iris och Mattias Alexandrov Klum sätta upp flera multidimensionella föreställningar på Konserthuset. Nu i veckan är det premiär för den första: ”Sagor från verkligheten”.

– Det blir tio akter med Kungliga Filharmonikerna, och med oss som berättare på scen. Vi blandar sagoberättande med kåseri. Och så har vi ljussättning, projektioner, digitala ljud, fotografier och filmer, säger Iris Alexandrov Klum.

”Konsten sker runtomkring en”

Under de 100 minuter som föreställningen pågår är allt klockat på sekunden.

– Man kan säga att dirigenten har som ett multipartitur, säger Mattias Alexandrov Klum och Iris fyller i:

– Ja, som en jättebok han bläddrar i, där det framgår ”nu, minut 6:20 kommer det här”. Tänk er att man blandar fiktiv spelfilm med dokumentärfilm och med någon typ av teater, opera och konst. När man sitter där så sker konsten runtomkring en.

”Sagor från verkligheten” framförs 8 och 9 februari på Konserthuset.

Läs en stor intervju med Iris och Mattias Alexandrov Klum i Kamera Bild nummer 3 – ute den 6 mars.