Reportage

"Som pressfotograf blir du snabb"

Att vara pressfotograf på en lokaltidning innebär många möten med olika människor. Allt från nyfödda bebisar till högt uppsatta chefer. Kamera & Bild följde med fotografen Sandra Nordin under en arbetsdag på Södermanlands Nyheter.

Dagens första uppdrag

Första uppdraget för dagen är inplanerat klockan tio, då hon ska porträttera två gymnasietjejer som har samlat in leksaker till ett barnhem i Estland. Sandra öppnar en mapp i Newspilot, ett redaktionellt planeringssystem, där hon kan läsa en kort beskrivning av jobbet.

– Utifrån det får jag en idé hur jag ska fota. Har jag mycket tid brukar jag prata med reportern för att höra mer om jobbet. Det är viktigt att veta vad artikeln ska handla om så att känslan i det jag förmedlar med mina bilder blir rätt. 

Sandra tittar ut genom fönstret där solen skiner för fullt. Hon bestämmer sig för att ta bilderna utomhus.

Jeanette och Melina dyker upp på redaktionen för att berätta om sitt Estlandsprojekt. Medan reportern gör intervjun sitter Sandra och lyssnar samt ställer några frågor själv.

 

Foto: Bengt Luthman

 

Men hon väntar med fotograferingen tills efteråt, då hon tar med sig tjejerna ut på stan. Sandra har monterat ett 70–200mm på sin Nikon D3 och styr stegen mot en innergård som ligger i skugga. På väg dit småpratar hon med tjejerna som berättar hur de har det i skolan. Sandra placerar Jeanette och Melina framför en glasvägg och tar några snabba bilder, både på höjden och på bredden så att det ska finnas alternativ när tidningen redigeras. »Vad duktiga ni var«, säger Sandra efteråt till tjejerna och hänger kameran på axeln. Tillbaka på redaktionen berättar hon att glasväggen inte var någon slump.  

 

Foto: Bengt Luthman

 

– Jag har ställen i bakfickan som är bra för att ta bilder vid. Och de här tjejerna var jättelätta att fota, så jag tog bara tolv exponeringar.

 

    Senaste kommentarerna