Bildbehandling

Skola: Så förstorar du dina favoritbilder – interpolering i Photoshop

Efter en minnesvärd resa, en händelse eller något annat har du fått med dig fantastiska bilder som du vill förstora för att pryda din vägg med. Men upplösningen räcker inte till, för du fotograferade med din kompaktkamera. Lugn – det finns en lösning.

Foto: Linda Rosenqvist
En inzoomning i bilden visar tydligt hur man ser pixlarna i originalbilden.

Om interpolering

Det du inte har får du skapa. Detta gäller även pixlar. Det som händer när du ändrar storleken och trycker på ok-knappen är att bildupplösningen ändras, genom att lägga till pixlar i bilden. Metoden kallas för Interpolering, och innebär att bildprogrammet gissar sig till hur en pixel borde se ut mellan mellan två andra pixlar. En ny pixel mellan en svart och en vit pixel skulle alltså bli grå.

 

Olika alternativ av storleksändring finns, beroende på hur bilden ser ut.

 

Det finns många metoder för interpolering. I tidigare nämnda ruta hittar vi sex metoder för att förstora din bild: Bikubiskt Automatisk, Bikubisk Skarpare, Bikubisk Mjukare och Bikubisk, passande för mjuka övergångar. Också Bi-linjär och Närmaste Granne finns, men används inte lika ofta.

Här beror det också lite på hur din bild ser ut, eftersom resultat kan skilja sig något på bildinnehåll. Genom att direkt skriva in bredd 70 och upplösning 300 kan du direkt interpolera upp din bild via bikubisk mjukare som passar bäst för förstoringar. Sedan är det egentligen klart. Photoshop har gissat sig till den mellanliggande informationen och skalat upp din bild.

 

Du kan också interpolera din bild direkt i Adobe Camera Raw.

 

Har du bilden i råformat så kan du öka upplösningen redan från råfilen. Öppna bilden i Adobe Camera Raw och klicka på den blå textraden i nedre delen av rutan, där filstorleken och upplösningen står. Under fliken storlek, välj en högre upplösning (markeras med »+« i listan. Öppna sedan filen.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna