Nyhet

570 megapixel ska hitta mörk energi i rymden

Över 120 forskare och astronomer från 23 institut över hela världen försöker förstå vad mörk energi är, och hur den fungerar. Till sin hjälp har den en kamera på 570 megapixel, Dark Energy Camera.

Foto: Fermilab
Foto: Fermilab

Dark Energy Camera (DECam) är en digital kamera som består av totalt 74 CCD-plattor som är konstruerade för att vara känsliga för ett visst ljus som kommer från galaxerna som befinner sig miljoner ljusår bort.

Kamerans sensorer bildar tillsammans en kamera på 570 megapixel, med en bildvinkel på 2,2 grader - vilket motsvarar en storlek på himlen som är 20 gånger större än månytan sedd från jorden. Totalt används fem olika linser i objektivet, för att korrigera för optiska aberrationer. Det största linselementet är en meter i diameter.

Sensorn ska monteras på Victor M. Blanco-teleskopet i chilenska Anderna, på 2200 meters höjd.

Varje bild som tas av kameran skapar en bildfil som är en gigabyte stor. Totalt ska runt 400 bilder tas varje natt, något som kräver stor datalagring och databehandling.

Via en mikrovågslänk skickas data från teleskopet till La Serena, vidare till Illinois i USA för att behandlas och sparas hos NCSA (National Center for Supercomputer Applications).

Där analyseras all data och sätts samman för att digitalt få bort felaktigheter. Efter detta indexeras alla stjärnor och beräkningar för att hitta mörk energi.

Och hur det går till är en annan femma som du kan läsa mer om på projektets hemsida: http://www.darkenergysurvey.org.