Utställning

Fotografiska tvingas plocka bort onanibild

Fotografiska Museet, Stockholm.

En uppmärksammad bild på Fotografiskas Höstsalong har plockats ned efter att den anmälts via Bildombudsmannen.

Porträttet på Carola som förekommer i det omtalade verket.

Bilden, som är tagen av fotokonstnären Olov Tegby-Frisk föreställer en naken kvinna som oananerar framför ett porträtt av artisten Carola Häggkvist. Den som anmält bilden är fotografen Karin Törnblom som tog porträttet av Carola. Karin menar att Tegby-Frisks bild bryter mot upphovsrätten.

Kräver 66 000 kronor

Törnblom vände sig till jur. kand. Staffan Teste på Bildombudsmannen AB och krävde att Fotografiska skulle ta ner bilden samt att Tegby-Frisk skulle betala en summa på 66 000 kronor för användandet av hennes bild. Staffan Teste menar att det olovliga användandet av Törnbloms bild strider mot hennes ekonomiska och ideella rätt till bilden.

Jens Hollingby, presschef på Fotografiska, önskar se en diskussion om upphovsrätten:

– Fotografers upphovsrätt är en självklar hjärtefråga för oss. Efter att ha lyssnat till Bildombudsmannen står det klart att bilden bryter mot upphovsrätten genom att innehålla en bild på Carola som en annan fotograf tog 1991. Vi har därför tagit ned Olov Tegby-Frisks verk. Med Höstsalongen vill vi ta temperaturen på svensk fotografi. Fotografers upphovsrätt är en mycket aktuell fråga i en tid då alla fotograferar och bilder enkelt omarbetas, delas och sprids. Vi önskar att Höstsalongen också ska kunna bidra till att bilder och upphovsrätt diskuteras ytterligare, säger Jens Hollingby.

Juryn missade brottet mot upphovsrätten

Hollingby säger också i ett mejl till Kamera Bild att det här är ett ypperligt tillfälle att diskutera upphovsrätt. När både fotografen, Fotografiska och en väl ansedd jury missat att bilden kunde bryta mot reglerna, är det viktigt att lyfta den här frågan.

Tegby-Frisk har bett om att få arbeta om verket med en tuschpenna så att det åter kan hänga på Fotografiska, något de har godkänt och så fort verket är klart kommer det att hänga i utställningen igen.

Fotografiska har även beslutat att betala skadeståndet som Karin Törnblom krävt.

När det är ett intrång

Lär dig mer om upphovsrätt i vår artikel Upphvsrätt för bilder – 30 frågor och svar.Där skriver vi bland annat så här om vad som gäller när andra fotograrier syns i din bild:

Om fotografiet som syns i bakgrunden är av underordnad betydelse i din bild ska det inte vara ett intrång i den andre fotografens upphovsrätt. Du har i det fallet inte haft för avsikt att framställa ett exemplar av fotografiet.

Men om din bild istället tydligt visar fotografiet – så tydligt att det kan anses att du olovligen har skapat ett exemplar av den andres foto som du sedan sprider vidare – då kan det innebära att du har gjort ett intrång i den andre fotografens upphovsrätt. Och du kan bli skyldig att betala ersättning för din publicering, eftersom du inte har den ekonomiska rätten för verket.