Fotografer

Prisbelönt fotograf erkänner fusk

Bilden som ingick i Souvid Dattas serie In the shadows of Kolkata, där han klonat in en person från Mary Ellen Marks fotografi. Foto: Souvid Datta
Foto: Mary Ellen Mark

Den prisbelönte indiske fotografen Souvid Datta har erkänt att han vid flera tillfällen använt andra fotografers bilder för att krydda sina egna, men även tagit andra fotografers bilder och publicerat dem som sina egna.

Datta, som fått flera stipendier och priser från stora fotoorganisationer som bland annat Magnum, PDN, Getty och Pulitzer, är en indisk bildjournalist. När Magnum Photo Awards använde en av hans bilder för att göra reklam för tävlingen var det en skarpögd fotointresserad kvinna vid namn Shreya Bhat som noterade att en kvinna i bilden Magnum använt liknade en kvinna ur den berömda dokumentärfotografen Mary Ellen Marks serie om sexhandeln i Indien som fotograferades på 70-talet. Bhat arbetar med kvinnor i sexhandeln i Indien och är ett stort fan av Marks bilder.

Hon upptäckte kloningen redan första gången Dattas bild publicerats, 2014, som en del av serien "In the shadows of Kolkata" som handlar om sexhandeln i Indien. Men då tog hon det för en oseriös nybörjare som snott lite av en välkänd fotograf för att få uppmärksamhet.

Men när hon såg bilden igen kontaktade hon fotosajten Petapixel och berättade om vad hon upptäckt. När man ser de två bilderna bredvid varandra blir det väldigt tydligt att Datta har klonat in kvinnan från Marks bild. I ett reportage har Datta gett bilden en bildtext som beskriver den inklonade kvinnan som mentor åt den yngre kvinnan i bilden.

Ser man de båda bilderna är det tydligt att Datta klonat in kvinnan från Mary Ellen Marks bild i sin egen.

När det här uppdagades erkände Datta i en intervju med tidningen Times att han manipulerat bilden. Han hade inte lyckats övertala den verkliga mentorn att ställa upp på bilden som han hade velat, istället klonade han in kvinnan från Marks bild för att han tyckte att hon liknande kvinnan som valt att inte vara med. Enligt Datta själv gjorde han det här i för att se hur bilden hade blivit med den andra kvinnan med.

Det har nu visat sig att han även publicerat andra fotografers bilder i sina sociala mediaflöden, men också på andra ställen, som om de vore hans egna bilder.

En av de organisationer som gett Datta ett stipendium, Alexia Foundation, har i ett uttalande sagt att de trotsat sina egna regler när de gett Datta uppskov flera gånger för att presentera det projekt som var kravet för att få det stipendium han tilldelades. Stipendiet delades ut 2014 och i vanliga fall har stipendiaten ett år på sig att presentera sitt projekt, Datta har ännu inte presenterat sitt projekt. Alexia foundation har nu börjat en utredning för att komma fram till hur de ska hantera ärendet.

I intervjun med Times menar Datta att han tidigare i sin karriär betett sig oetiskt och illa men att han med sina senaste arbeten följer en strikt bildjournalistisk etik. Frågan är om hans trovärdighet kan räddas?