Prylnyhet

Leica S – nu med 4K video och cmos samt en instegsmodell

Leica lanserar nu två nya modeller i sin mellanformatserie. S – för proffsen och S-E för den som vill ta steget in i systemet.

Leica S-E är alltså en instegsmodell i S-systemet, i grund och botten är det dock den tidigare modellen men med ett ökat bufferutrymme. Den har fortfarande en sensor på 30x45mm med en upplösning på 37,5 megapixlar. Det dynamiska omfånget ska enligt Leica vara 12 steg.

Huset är tätat mot damm, smuts och vattenstänk så den ska vara bekymmersfri att använda ute i naturen.

Det här med instegsmodell får man dock kanske ta med en nypa salt, i alla fall om man tittar på priset, som hamnar på 16900 dollar.

Leica SDen andra modellen som Leica lanserar är en upphottning av sin proffsmodell S. Den får nu en cmos-sensor, men troligen inte samma som redan cirkulerar i Hasselblads, Phase Ones och Pentax nya mellanformatare då formatet och upplösningen skiljer sig. Sensorstorlek och upplösning är densamma som i S-E, 37,5 megapixlar och 30x45mm. Däremot så kan Leica S filma i 4K 4:2:2 i 60p. I stillbildsläget kan den riva iväg 3,5 bilder i sekunden.

De har även snabbat upp autofokushastigheten och stoppat in GPS och wifi i kameran. I likhet med S-E har den även ett vädertätat hus och även skärmen på baksidan verkar vara samma, 3" och en upplösning på 921 000 bildpunkter.

S kommer att dyka upp under våren 2015 och kommer då att ha en prislapp på runt 25400 dollar.