Prylnyhet

Nikon D7100 - rejäl uppdatering i DX-format

Efterföljaren till Nikon D7000 har många väntat på – och nu är den här. Kamera & Bild har provat Nikons hittills mest avancerade kamera i DX-formatet, med en upplösning på 24,1 megapixel, ny autofokus och ett stryktåligt kamerahus i magnesium.

Transceiver WR-1.

Nikon D7100 har förbättrats på en hel del punkter från den tidigare versionen D7000. Bland annat ser vi en förbättring i autofokusen, med ett liknande system som den hos Nikon D4, även om modulen inte är den samma. I och med detta ska den bli snabbare samt ha möjlighet att mäta fokus ned till -2EV-steg, vilket är motsvarigheten för månsken. På så vis har du även möjlighet att använda telekonverter och objektiv ihop, där ljusstyrkan blir f/8. RGB-sensorn hos D7100 har nu 2016 pixlar, vilket gör det möjligt att både identifiera och fånga motivet snabbare.

Kamerahuset har också fått sig en skjuts, och är tillverkat av en magnesiumlegering för bästa hållbarhet. Huset har också blivit tätat mot damm och väta. Vikten uppgår till 675 gram.

ISO-känsligheten är 100-6400 ISO, och utökbart till 25600. Seriebildstagningen uppgår till 6 bilder per sekund i full upplösning på 24 megapixel, med möjlighet att även fotografera i 7 bilder per sekund i ett beskuret DX-läge, kallat 1,3x. Bildstorleken i 1,3x-läget uppgår till 15,4 megapixel. (Beskärningsfaktorn mot fullformat/småbild (FX) är då 1,5 x 1,3, vilket blir 2x)

Sensorn saknar också lågpassfilter, vilket ger bilder med skarpare resultat, även om det finns en viss chans att moarémönster kan uppstå vid exempelvis filmning.

Skärmen har en storlek på 3,2 tum och en upplösning på 1,23 miljoner bildpunkter. För att få bättre bild har man även valt att ha extra vita bildpunkter på skärmen förutom de röda, gröna och blåa.

Film spelas in i 1080p i upp till 60i/50i och 30p/25p/24p i H.264. Kameran har både uttag för mikrofon och hörlursuttag. Dessutom har kameran möjlighet att mata ut en ren HDMI-signal, vilket innebär att man kan spela in signalen på exempelvis extern inspelningsutrustning.

Det senaste tillskottet av nya funktioner är den så kallade "spot-vitbalansen". Om du tittar på bilden på skärmen kan du pricka in en del av bilden för att sätta vitbalans efter färgen i det området. En annan sak som Nikon skjutit till är den nya i-knappen som ska förenkla användaren att hitta rätt i menyerna och snabbt kunna göra inställningsändringar. Kameran har även HDR-funktion.

Också Nikon har hoppat på uppkopplingsrejset och har nu valt att ge användaren av kameran möjlighet till styrning på håll via radio. Med den nya transceiver-enheten WR-1 (pris 5769 kronor) kan du fjärrutlösa D7100 via radiostyrning på runt 120 meters håll, samt använda flera enheter som repeater för att få en ännu längre räckvidd. Upp till 15 kanaler kan användas för fjärrstyrning. I och med att WR-1 är en transceiver innebär detta att den både kan ta emot och skicka signaler, vilket gör att den kan användas tillsammans med mottagaren WR-R10 och sändaren WR-T10. Tillsammans med Nikon UT-1 går det dessutom att använda sändaren WT-1.

Förutom detta finns även möjlighet till trådlös bildöverföring via wifi med adaptern WU-1a.

Nikon D7100 har en planerad säljstart den 21 mars, till ett pris av 11 090 kronor inklusive moms. Pris med 18-105mm/3,5-5,6G VR är satt till 13 090 inklusive moms.

Kamera Bild har provat kameran

Nikon D7000 har varit med länge i många fotografers fotoväskor, och enligt Nikon själva så fungerar inte D7100 som en direkt ersättare till D7000 då den fortfarande finns med i deras sortiment. Men nyheterna är så många att det kommer som en naturlig uppdatering av de högre modellerna inom DX-formatet som många väntat på, framförallt de som inte vill lägga ut pengar på fullformat, men ändå vill ha en modern och kompetent kamera med hög upplösning. Nikon har helt klart tänkt rätt, och flörtar med de avancerade användarna genom att erbjuda fina kontroller, bra tillbehörsmöjligheter samt specifikationer.

Kameran ligger riktigt skönt i handen, har en lagom storlek som jag antar passar många händer, med samma klassiska ergonomi som vi ser i Nikons nya kameror. Den andra tanken är också att Nikon lyckats få till känslan av hållbarhet och ett stabilt bygge, när jag testar att hålla kameran. Kvaliteten känns fin, och det är bara att hoppas på att bilderna som den tar också håller bra kvalitet, något som återstår att se.

Knappsatsen på vänstersidan fungerar fint att navigera med, liksom den nya i-knappen som låter dig bläddra bland menyval snabbt, för att exempelvis ändra bildkvalitet. Sökaren känns också som ett uppåtlyft, vilket också kan bero på att Nikon i denna kamera valt att använda OLED-överlägg i sökarbilden i stället för vanlig LCD-kritstall. På så vis blir bilden klarare med en bättre kontrast.

För fotografering i beskuret 1,3x-läge ser man i dag bara en rektangel av sökarbilden, och ingen möjlighet till maskning – något som jag också frågade Mats Haglund, produktspecialist på Nikon om. Svaret är att frågan är framförd till Nikon, och detta exempel var också ett testexemplar som heller inte var helt färdigställd. Det är bara att hoppas att detta kommer i den slutgiltiga versionen av kameran.

Problematiken var nära på densamma hos Nikon D800, där man blev tvungen att stänga av af-punktsbelysningen för att få en maskning runt det beskurna området i sökaren, även om det där faktiskt gick att få fram den.

Tyvärr har D7100 ingen möjlighet att ta timelapse-filmer direkt i kameran, vilket jag tror att många i målgruppen skulle se som en intressant funktion. Däremot kan vitblalansjusteringen vara extra intressant för de som snabbt vill få ut jpeg-bilder med rätt färgtemperatur.

Rent spontant tror jag att kameran med sina egenskaper kan bli intressant för exempelvis lokalredaktören som jobbar med att ta snabba bilder till sina nyheter, filmar on-location och behöver en lätt kamera som är smidig att bära med sig.

Jag kommer så klart att hårdtesta kameran när den kommer in till redaktionen – passa på att ställa dina frågor om kameran så gör jag mitt bästa för att svara.