Prylnyhet

Vi har provat Nikon D5

Kamera & Bild har fått chansen att prova nya Nikon D5 tillsammans med Lasse Pettersson, produktspecialist på Nikon. Här är våra första intryck.

Läs allt om Nikon D5 här.

Läs allt om Nikon D500 här.

English: Nikon D5 first impressions: read the pre-review of Nikon D5 changes from it's predecessor and other extras

 

Många visste att Nikon D5 (läs nyheten och specifikationerna här) skulle komma eftersom Nikon själva berättat att den var under utveckling tidigare i år. Men det var få som visste att specifikationerna skulle se ut som det gjorde, och då främst gällande det stora hoppet i det maximala ISO-värdet: 3 280 000 ISO. Mer om detta senare.

Igenkännande design

Rent utseendemässigt har det inte hänt så mycket, men några små ändringar finns det jämfört med Nikon D4. På baksidan har knappen för låsning av autofokuspunkter flyttats upp något och givit plats för en i-knapp, som gör att man snabbt kan nå menyn med bland annat visning av inställningar, precis som vi har sett hos många andra av Nikons nyare kameror.

 

FOTO: Calle Rosenqvist
Baksidan har några förändringar mot föregångaren Nikon D4, men de är inte självklara att se.

 

Vi hittar även ytterligare en gummerad yta på nedre högerkant, något som ger tummen lite extra grepp vid fotografering på högkant (den sekundära AF-ON-knappen har också fått en extra lutning, vilket ytterligare förbättrar känslan mot knappen vid fotografering av stående bilder). Bredvid denna hittar vi den något utstående gummidelen som ger stadga åt tummen, och det har gjorts något mer ergonomiskt med mjukare kanter, och känns nu lite naturligare.

Själva joystick-knapparna har uppgraderats till samma utformning som vi hittar hos Nikon D4s, alltså med knottrig yta.

Längst ned hittar vi nästan samma knapprad som hos D4/D4s, med tillägget av en info-knapp för att snabbt kunna se aktuella inställningar, samt en seriebildsknapp i stället för ISO-knapp, som gör att man snabbt kan ändra hastigheten på tagningsläget genom att hålla in och vrida på tumreglaget. Detta känns mycket naturligare och smartare, eftersom man slipper ta bort ögonen från sökaren för att göra justeringen.

Den förändrade lutningen avlastar pekfingret när man ska trycka på knapparna.
FOTO: Calle Rosenqvist
På ovansidan vid avtryckaren hittar vi nu istället ISO-knappen, något som är en smart förändring – platsen är bra för att snabbt kunna justera ISO under fotograferingen, något som många fotografer använder sig av. En detalj där är att hela avtryckardelen med ISO-knappen är något lutad, vilket ger hela knappsatsen en bättre arbetsvinkel, och man slipper "gräva" sig inåt med pekfingret för att nå knapparna, nu hamnar de naturligt där de ska för att trycka på ISO- och filmknappen. Detta märktes rätt tydligt när jag testade att fotografera med kameran, trots att det inte är helt uppenbart att se.

Rent greppmässigt har också greppet på framsidan blivit något djupare, vilket ger ett än fastare grepp. Greppet känns riktigt bra, och totalt sett är alla ändringar av knapplayout och grepp positiva.

Också skruvgängan för ögonmusslan har ersatts med en slide-down-del, som innebär att de som använder regnskydd nu får det mycket lättare att montera detta på sin kamera.

 

    Senaste kommentarerna