TEST: PANASONIC G80 KAMERA & BILD TESTAR

Redo för äventyr

Istället för att följa logiken och lansera en G8 som efterföljare till G7 har Panasonic tagit i från tårna och kallar den nya modellen G80. Den har fått ett par tillägg som gör den än mer avancerad än föregångaren.

TEXT & FOTO Bengt Luthman

Det kan måhända framstå som lite ologiskt att Panasonic hoppat Inte bara ett steg upp i sin namngivning av den nya kameran utan hela 73 steg. Men de menar att den nya G80 är ett så pass stort steg från föregångaren G7 att man ville markera det genom att lägga till en nolla efter åttan.

Om man bara kastar ett getöga på själva kamerorna, G7 och G80, så ser man att de två är i stort sett identiska till det yttre. Några knappar har fått förskjutits lite, men i övrigt ser man ingen större skillnad. Det är dock under den svarta ytan som det har hänt grejer.

Tuffare och mer detaljrik

En sak som inte syns eller kanske märks när man använder kameran är att den numera är vädertätad. Den har också fått en frontplatta i en magnesiumlegering som gör att den till det yttre känns lite styvare och rejälare, bara fördelar alltså. Sensorn är fortfarande på 16 megapixlar (troligen samma sensor som i G7) men i G80 har lågpassfiltret försvunnit, något som enligt Panasonic ska ge upp till tio procent bättre upplösning.

»Andra saker som ska ge bättre bildkvalitet är stabiliseringen som numera finns i huset.«

Den 5-axliga stabiliseringen ska ge skarpa bilder med fem stegs längre slutartid än tidigare (om den kombineras med ett stabiliserat objektiv). Den kan även kombineras med stabiliserade objektiv för en riktigt bra effekt, något som Olympus lyckats bra med i sin OM-D E-M1 Mark II (Läs testet på www.kamerabild.se).

Panasonic har dock tagit ytterligare steg för att försäkra sig om att bildkvaliteten ska bli så hög som möjligt. Det sitter en ny slutare i G80. G7 fick nämligen lite kritik för att slutaren kunde åstadkomma skakningar som skapade oskärpa i bilderna. Slutarmekaniken är nu elektromagnetisk (samma som i GX80) vilket ska göra att man slipper skakningsproblemen som uppstod tidigare. Den nya slutaren tillsammans med det stabilare materialet i kameran gör att slutaren blivit tystare också.

Den följande autofokusen är effektiv, den fungerar bra på motiv som till exempel lekande hundar. [Bildinformation: 1/2000 S • F/5,6 • ISO 200]

Bra i handen

Panasonic har fått till formen på G80 riktigt bra, den ligger bra i handen och greppet är stadigt. Kameran väger inte så mycket så det är inga problem att hantera den med en hand, tummen når dessutom de flesta knapparna. Eftersom det även finns två inmatningshjul är ergonomin lyckad. En sak måste jag dock kritisera. Fyrvägsknappen (och övriga knappar på baksidan) med sin centrerade »Ok«-knapp är väldigt insjunken i kameran. Om man inte tittar är det nästan svårt att veta vad man trycker på och har man handskar på sig är det väldigt knepigt att hitta knapparna.

Tyvärr har Panasonic gjort knapparna på G80’s baksida väldigt platta och odistinkta vilket gör det svårt för tummen att orinetera sig när man letar efter knapparna med kameran vid ögat. Tyvärr är känslan när man trycker på dem också lite vag.

En tråkig miss eftersom kameran är vädertätad och man kan tänka sig att man vill ha med den ut på äventyr, och även om man inte ska ut och härja runt så är det störigt att behöva vara tveksam till vad man trycker på. Pekskärmen är dock riktigt trevlig och fungerar väl. Det går snabbt och smidigt att använda sig av skärmen istället för andra knappar, man behöver inte hålla emot i själva kamerahuset för att trycka på skärmen, vilket man behöver när man trycker på de fysiska knapparna.

Många special-lägen

Liksom många av de andra Panasonickamerorna har G80 4K-Photo. Det innebär att man utnyttjar det högupplösta filmformatet 4K för att fånga snabba ögonblick med stillbilder. Det finns tre lägen: 4K Pre-burst, 4K-bildsekvens och 4K Burst.

»Alla lägen resulterar i en rejäl samling bilder på 8 megapixel där du kan välja ut den som faller dig mest i smaken.«

Ett fjärde läge som ger 4K som bildformat är Efterfokus. Här fotar kameran en serie bilder med skärpan på olika fokuspunkter, det vill säga på olika djup i bilden. Efteråt kan kameran slå ihop alla bilderna till en (eller slå ihop de bilder du själv väljer ut), så kallad fokus-stacking, något som är vanligt när man fotar macro för att få större skärpedjup.

Rapp fokusering

Fokusmaskineriet i G80 är det inget fel på. Liksom alla andra kontrastavkännande fokusmoduler behöver den gå förbi fokuspunkten innan den kan sätta skärpan exakt. Men i G80 går det så pass snabbt att det inte utgör ett problem. Har motivet väldigt dålig kontrast kan den få lite mer problem, men det innebär snarare att den har samma svagheter som de flesta liknande kameror.

Där jag dock inte kan låta bli att imponeras är när det gäller att följa motivet. Sätter man fokuspunkten på en punkt och sedan släpper så spelar det ingen roll om motivet rör sig i bilden eller om du rör kameran, fokuspunkten håller sig kvar på motivet och när du sen vill ta bilden så sitter skärpan (oftast) där man vill.

Det var inga problem att följa till exempel vår hund medan den sprang runt, oavsett om det kom träd mellan henne och kameran. Väldigt bra och användbart.

Trots de tidigare nämnda insjunkna knapparna är ergonomin hos Panasonic G80 riktigt bra, mycket tack vare de två inmatningshjulen.

Bildkvalitet

G80 är en bra kamera att filma med. Den mer seriöse filmaren kommer så klart att sakna hörlursuttag, men du kan ansluta en extern mikrofon och kvaliteten på 4K-filmningen är väldigt bra. Till skillnad från vissa kameror med 4K ser 1080 också bra ut från G80.

Stillbildskvaliteten i G80 är bra, med kitgluggen som följer med har inte avsaknaden av lågpassfilter märkbar påverkan på skärpan, utan det är först när man använder objektiv med högre skärpa som den skillnaden märks, även om den inte är enorm. Det är också först med de objektiven som skillnaden upp till den mer högupplösta sensorn som sitter i toppmodellerna med mft-sensor märks. Det finns inte mycket att klaga på när det gäller stillbilderna från G80.

Slutsats

G80 har något sämre batterikapacitet än G7 när det gäller antal bilder per laddning. Men Panasonic har avhjälpt det genom att lägga till en funktion där kameran hamnar i standby efter ett antal sekunder om du tar den från ögat. Smart, men ett bättre batteri vore så klart bättre. G80 har hoppat upp några steg från föregångaren G7. Rent prestandamässigt kan man säga att det är en skärpning av ett bra koncept. Men, med tanke på det förstärkta skalet och bildstabiliseringen hamnar den här kameran i en lite annan klass.

Gillar man storleken, vill kunna ta med sig kameran överallt och gillar att filma, men inte riktigt vill gå upp till toppmodellerna, ja då är G80 en riktigt bra kamera.

BETYG

Panasonic Lumix G80

  • Typ System
  • Cirkapris 8 700 kronor
  • Sensor 17,3 x 13,0 mm
  • Upplösning 15,8 megapixel (4592 x 3448)
  • ISO 200–25600
  • Skärm 3,0 tum (1 040 000 bildpunkter), vridbar i två led, pekskärm
  • Serietagning Ca 9 bilder/s
  • Filmning 4K/30p
  • Minneskort SD
  • Inbyggd blixt Uppfällbar
  • Hörlursuttag Nej
  • Mikrofoningång Ja
  • Timelapse Ja
  • GPS Nej
  • Wifi Ja
  • Mått 128 x 89 x 74 mm
  • Vikt 505 gram

Allt om Panasonic 2017

Sveriges skarpaste fototidning

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.