Kamera & Bild testar

Olympus OM-D E-M1 Mark II: Med fokus på fart

När Olympus lanserade sin nya OM-D E-M1 Mark II låg tonvikten vid farten i vilken den kunde prestera. Men hur bra är den egentligen, och lever den upp till sitt högoktaniga rykte?
Del I

2013 lanserade Olympus OM-D E-M1, den skulle vara en spegellös kamera för professionella fotografer. Sedan dess har de lanserat en uppföljare till lillebrodern E-M5 och även en till, minstingen E-M10. Men nu är det alltså dags för den nya värstingen OM-D E-M1 Mark II att äntra scenen. 

Och den gör det med löften om en rejäl show. Upplösningen har ökats från 16 megapixlar upp till 20, vilket också är toppnoteringen inom Olympus OM-D-serie. 

Troligen är det i grunden samma sensor som vi sett i Panasonics GX8 som kom i fjol och troligen kommer den väl att dyka upp i den kommande GH5 (om det inte dyker upp någon ny där). 

I och med den nya sensorn har Olympus, enligt egen utsago, lyckats få bättre dynamiskt omfång jämfört med tidigare kameror som har den mer lågupplösta 16-megapixelsensorn. Om det stämmer överens med våra mätningen återstår att se längre fram i det här testet. 

Andra nyheter i kameran jämfört med föregångaren är så klart 4K, de flesta kameror som lanseras idag kan filma i 4K och det vore konstigt om inte Olympus hade stoppat in funktionen i det här huset, som ska vara toppmodellen i serien. Den har även andra funktioner som passar väl för den som vill filma som du kan läsa om längre fram. 

Den har även funktioner från lillebrorsan E-M5 Mark II, till exempel det högupplösta läget där sensorn flyttar sig och tar flera bilder för att sedan sammanfoga dem till en enda bild. 

Du kan även använda lightpainting-läget Live-composition som låter dig fotografera med långa slutartider där endast det ljus som tillförs tas med i bilden. En ganska rolig funktion för de som är lagda åt det experimenterande hållet. 

Stabilitet som imponerar

Olympus har sedan länge haft bildstabiliseringen inbyggd i kameran. Det innebär att man får bildstabilisering tillsammans med alla objektiv, en fördel som innebär att kostnaden för objektiven kan hållas nere. 

Men nu finns även två objektiv med inbyggd stabilisering, ett 12-100mm f/4 och ett 300mm f/4. Stabiliseringen i de två nya objektiven kan användas tillsammans med den, i kamerahuset, inbyggda stabiliseringen för att få en ännu effektivare stabilisering. Vi testade den här funktionen med 12-100mm f/4 och blev mycket imponerande. 

Det är så klart en stor fördel när man fotograferar stillbilder, men det är nästan ännu mer användbart för den som filmar. 

Ett filmklipp som utan den här tekniken skulle blivit skakigt och inte sett snyggt ut liknar, med tekniken påslagen, något som inte är långt ifrån resultatet man får med en riktig videorigg för stabilisering. Riktigt bra alltså! 

 

Sensorns upplösning har ökats mot föregångaren, vilket ger mer detaljer i bilderna. 1/60S, F/1,4, ISO320, 25 MM
 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna