Kamera & Bild testar

Canon G7 X: Attraktiv prestanda

TEST: Rätt storlek på både kamera och sensor. Nya Canon G7 X är just nu tillsammans med Sony RX100 I/II/III de mest attraktiva kamerorna för den som vill ha en så liten kamera som möjligt, utan att att vara låst till en fast brännvidd.

I den ständiga strävan efter den perfekta kameran ligger Canon G7 X bra till. Jag vill ha en liten kamera som är smidig att slå på. Jag vill ha zoom och jag vill ha en stor sensor. Man kan fortsätta med mer eller mindre omöjliga krav och allra helst vill jag att kameran ska vara vattentät och ha ett skjutbart lock för påslagning, så man klarar det med vad för handskar som helst. G7 X är visserligen inte perfekt med sin på/av-knapp, men den har inget objektivlock som man måste ta av.

Den perfekta storleken är det mest omöjliga att uppnå eftersom sensorn blir för liten då. Här krävs alltså en kompromiss och som jag ser det ligger entums-sensorn bra till för att vara den rätta kompromissen. Den optimala förvaringen måste rimligen vara i en byxficka, men för att det ska fungera tycker jag dels att storleken ska vara så liten att kameran inte märks, dels bör kameran vara tät så den inte riskerar att ta in damm. Samtidigt är det en stor fördel om kameran är så liten att den ändå går att ha i fickan ett kortare tag och detta krav uppfyller G7 X precis.

Det är intressant att jämföra G7 X med Canons S-serie. Den som sedan 2009 gått från att heta S90 till nuvarande S120. Det är nämligen inte mycket som skiljer mellan G7 X och S120. S120 är tunnare och tydligt lättare, men inte heller S120 klarar mina krav för byxficksförvaring. Reglagen är helt identiska så när som på att G7 X har en extra ring för exponeringskompensation. De har nästan samma zoomomfång, där S120 når till motsvarande 120 mm och G7 X till 100. I kompromissen mellan storleken på sensorn och kameran tar G7 X hem en rungande seger.

Manuell kontroll

Som alltid finns en hake – och det är priset. G7 X ligger nu på 6700 kr. S120 presenterades för drygt ett år sedan och kostade då ca 4300. Idag har S120 sjunkit till 3200 vilket alltså är mindre än halva priset jämfört med G7 X. Det är en så stor skillnad att men helst ska känna att man har nytta av de två andra skillnader som finns. 

Det ena är att kunna vinkla skärmen, den andra är manuell kontroll vid filmning. Vill man till exempel filma för att detaljstudera rörelser är det bra att kunna ställa in en kort slutartid så att det som rör sig blir skarpt när man pausar filmen. Med sin större sensor klarar dessutom G7 X att filma i svagt ljus på ett helt annat sätt än S120. Värt att nämna är att S120 faktiskt ger en något skarpare bild i full HD (1080). Skillnaden är inte stor, det är precis att den syns, och det handlar inte om att filmen är mer uppskärpt. På 720-läget är det tvärt om, där är G7 X skarpare. Jag hade gärna sett att man även med 720 hade kunnat välja mellan 30 och 60 bilder/s. Nu kan man bara få 60 med 1080-upplösningen. 

Skärpningen för film kan man för övrigt påverka med samma inställningar som man har att tillgå för jpeg-bilder. Det kallas »Mina färger« och under »Egen färg« kan man justera kontrast, skärpa, färgmättnad och färgmättnad uppdelad för rött/grönt/blått/hudton.

 

 

    Senaste kommentarerna