Kamera & Bild testar

Leica Q – Modern och klassisk

Test: Leica Q är något så pass ovanligt som en kompaktkamera med fullformatssensor. Trots sitt traditionella utseende har den många moderna attribut, men hur klarar Leica av att kombinera sitt klassiska arv med de moderna inslagen?

Leica Q typ 116 är en speciell kamera. Den är en kombination av Leicas klassiska och traditionstyngda kameradesign och moderna funktioner. En kombination som faktiskt fungerar väldigt bra. När vi testade Leicas senaste nya system T, var vi lite besvikna på själva kameran även om själva byggkvaliteten var riktigt bra. I Q gifter sig det moderna och det klassiska på ett bättre sätt. 

Sensorn är, som nämndes i de inledande orden, en fullformatssensor med upplösningen 24 megapixlar. På kamerans baksida sitter en touchskärm på tre tum med en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter. Q har även en elektronisk sökare som, när Q lanserades, var en av de högst upplösta elektroniska sökarna på marknaden med sina 3,86 megapixlar.

 

 

Prisvärt objektiv

Tittar man på Leicas objektivutbud i den här brännvidden och med den här ljusstyrkan så ser man att de kostar en skaplig slant. Objektivet som sitter monterat på Q har en brännvidd på 28 millimeter och en största bländare på f/1,7. Hela kameran kostar 39500 kronor, vilket är väldigt mycket pengar för en kompaktkamera. Men ser man till kostnaden för Leicas övriga objektiv blir Q en förhålladevis billig kamera. Inte billig ur ett kameraperspektiv, men ur ett Leicaperspektiv. Här får du dessutom ett objektiv som har bildstabilisering, bara en sån sak. Sony RX1 som är en av, om inte den enda, konkurrenten i samma klass kostar ungefär 10000 kronor mindre än Leican. 

Sparsmakad design

Leica har en lång tradition av att göra kameror av hög kalitet och med en hög prislapp. Men de är gjorda i Tyskland med tysk precision. En snabb blick på Q skulle kunna låta en tro att den var tillverkad för länge sedan. I alla fall om man inte tittar så noga på baksidan. Designen är vad man skulle kunna kalla tidlös. Att den här stilen fungerar syns ju tydligt på Fujifilms X-serie och Olympus OM-D. Skillnaden är att Leica har sett ut så här sedan 30-talet. På kamerans ovansida sitter ett slutartidshjul med möjlighet till A-läge. En avtryckare omringad av on/off-ratt som även används för att välja singelbildsläge eller serietagningsläge. Där sitter även ett inmatningshjul och en knapp med en röd liten plutt på som vi lärt oss känna igen som en filminspelningsknapp. Vänder vi på kameran och tittar på baksidan syns här dels den tre tum stora skärmen, men också fem små knappar till vänster om skärmen, dessa knappar är märkta med Play, Delete, FN, ISO och Meny. På andra sidan skärmen sitter en fyrvägsknapp med en rund knapp i mitten som används för att välja stillbilds- eller filmläge. Infälld högre upp på kameran sitter en liten rund knapp som används för att beskära bilden så att den motsvarar 35mm eller 50mm vilka är de två beskärningslägen man kan välja om man tycker att 28mm inte räcker. Väljer man någon av beskärningarna så dyker en vit ram upp i sökaren för att visa vad som kommer med i bilden. Knapparna är väldigt diskreta men ändå lätta att trycka på så länge man slipper ha handskar på sig, då blir de lite för platta. 

 

 

    Senaste kommentarerna