Kamera & Bild testar

TEST: Nikon D500 – Fylld av teknik för alla

Snabb, smidig och med proffsiga funktioner. Förutom ett arv av teknik från storebror D5 hittar vi i nya Nikon D500 även inbyggd wifi, NFC och bluetooth – med möjligheten att föra över bilder till din smartphone med avstängd kamera.

Det är nu sju år sedan Nikon släppte sin D300s – den snabbare och sportigare uppföljaren till respekterade semipro-kameran D300. Men sedan hände inte så mycket mer – fram tills nu.

Nikon D500 är nu flaggskeppet inom Nikons DX-kameror, och har egentligen fått allt som en fotograf behöver – och lite till – med flera arv från storebror och proffskameran D5. Autofokusen är en sådan komponent, vilket våra tester visar vara en vinnande kombination tillsammans med snabba 10 bilder per sekund, samt vädertätning för sportiga situationer.

Sensorn, här utan lågpassfilter, har fått en upplösning på 20,9 megapixlar, och ett ISO-omfång på mellan 100 och 51 200 ISO, utökbart till 1 640 000 ISO, alltså ett steg under Nikon D5.

D500 har också utrustats med möjligheten att filma i 4K, men klarar till skillnad från D5 att filma under längre tid i ett klipp: 29 minuter och 59 sekunder.

Design och ergonomi

Nikon har alltid lyckats riktigt bra med att få till känslan i greppet hos sina kameror. Detta gäller även D500. Här sitter reglage och knappar helt rätt, och med i varje fall mitt grepp så når jag alla reglage bra med mina fingrar. Det enda jag märker just nu är att framsidans Fn1-knapp sitter något långt ned för att utnyttjas vid enhandsgrepp – men väl riktigt bra för tvåhandsgrepp med vänster hands ringfinger under själva objektivet.

Dessutom: fotograferar du när det är mörkt så har D500, liksom storebror D5, fått upplysta knappar för att du enklare ska kunna hitta rätt när du ställer in kameran. Helt klart användbart. En annan spännade grej är joysticken som finns under AF-on-knappen. Med den är det meningen att du som använder fokuspunkter på olika ställen i sökaren kan justera dessa snabbare än om du använder en annan kontroll. Konceptet tycker jag Nikon lyckats bra med, och den kan även fungera som multikontrollen för att exempelvis snabbt bläddra bland bilderna du tagit om du vill använda knappen för detta i stället för den tryckkänsliga skärmen.

Detaljrik pekskärm

Pekskärmen på 3,2 tum har fått en upplösning på 2,26 miljoner bildpunkter, och ger en riktigt bra bild, klar, ljusstark och skarp. Däremot saknar jag möjligheten till automatisk ljusstyrka, vilket jag tror skulle ha varit användbart på en modell som denna.

Däremot verkar det som om Nikon tagit fasta på min (och andras) tidigare kritik gällande skärmen på sina tidigare modeller – nu sitter den stadigt fast på både ovan- och undersidan och ger ett gediget intryck. Rädslan för att skärmen plötsligt ska böja ut sig efter skav mot jackan eller liknande är därmed borta.

Att zooma och bläddra bland bilderna på skärmen går riktigt smidigt och snabbt, precis som på en smartphone, dessutom med möjligheten att bläddra bland bilder med »frame advance bar«. Däremot kan jag tycka att det är synd att man inte lagt till ytterligare funktioner, så som en vidareutveckling av hur man kan använda skärmen för menyer och inställningar. Men att fokusera genom att peka fungerar så klart i filmläge.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna