Kamera & Bild testar

Samsung NX500 – litet prestandapaket

TEST: Samsung lanserade förra året sin NX1 som gjorde riktigt bra ifrån sig i våra tester. Nu kommer NX500 med i stort sett samma prestanda som hos NX1, men i ett betydligt mindre format. Imponerar NX500 lika stort som NX1?

Samsung har haft en intressant resa som kameratillverkare. De hade ett samarbete med Pentax och Samsungs systemkameror var i början i stort sett Pentax-kameror med en annan logga och annat utseende på gränssnittet. Sedan dess har Samsung gjort en rejäl resa och satsat hårt på det spegellösa konceptet med sin NX-serie. 

NX500 är det senaste tillskottet i den senare nämnda familjen som innehållsmässigt till stor del bygger på den kralligare kameran NX1. När vi tidigare testade storebror NX1 slog vi på stora trumman och gav den både utmärkelser och lovord. Välförtjänt, då den bland annat har den APS-C-sensor med högst upplösning som används, samt möjlighet att filma i 4K och en seriebildstagning på imponerande 15 bilder i sekunden. 

Packad med prestanda

NX500 går i NX1 fotspår men är paketerad i ett betydligt mindre skal. Det har gjort att den har fått några begränsningar i prestandan, men specifikationerna ser ändå imponerande ut. Det är samma 28 megapixelssensor som i NX1, vilket fortfarande är den mest högupplösta sensorn som används i det här formatet.  Även det snabba autofokussystemet med sina 209-fokuspunkter har ärvts från NX1. Systemet är av hybridtyp som kombinerar både fas- och kontrastdetekterande fokuspunkter som täcker ungefär 90 procent av bildytan. 

Processorn, DRIMe V som den så fint heter, är också samma som i NX1. Hjärnan, processorn, är det som ligger bakom både NX1 och NX500s snabbhet och förmåga att spela in film i 4K och Ultra HD och spara direkt på minneskortet. För att få hjälp med det används ett codec som heter H.265 istället för det vanliga H.264. Med det nya formatet kan filen komprimeras mer utan att tappa information. ISO-känsligheten i NX500 toppar på 51 200 med en  specialinställning.

Nedbantad värsting

Men något måste så klart få stryka på foten när storleken stryps ner så pass mycket som ändå gjorts mellan NX500 och NX1. Bland skillnaderna kan vi se att seriebildstagningen i NX500 ligger på nio bilder i sekunden, vilket ändå är väldigt imponerande för både upplösningen, formatet och prisnivån. Väderskyddet är också det borta, något som inte är så förvånande när man tittar på designen och målgruppen. Förutom de sakerna är det förvånansvärt lite som förändrats. Fokuslampan saknas, blixtsynken är något långsammare, och batterikapaciteten är sämre. Det sistnämnda är något som märks om man använder wifi, NFC eller bluetooth mycket – då trillar pinnarna bort i batterimätaren lite väl fort.

Smart ring, osmart zoom

NX500 är kompatibel med i-Function och på kitobjektivet sitter det en sådan knapp. I korta drag är det en knapp på objektivet som, när den trycks ned, aktiverar en snabbmeny där exponering, vitbalans, ISO och exponeringskompensation kan justeras genom att man vrider på zoomringen på objektivet. Smart och snabbt, en bra funktion helt enkelt. 

Men: objektivet har motorzoom, något som jag personligen i stort sett är allergisk mot. Så ta följande med en nypa salt om du vet med dig att du gillar motorzoomar eller om du själv inte testat. Man måste nästan bilda sig en egen uppfattning om dem. På en systemkamera tycker jag att en motorzoom ger en känsla av kompaktkamera,  det är svårare och långsammare att få en exakt känsla i zoomningen. Visserligen är det kanske den känslan som många nybörjare är vana vid, men jag tycker att det är en klar nackdel. Objektivet har även en plus- och en minus-knapp som vid påhälsning av fingret kan användas för att zooma. 

En fördel får man dock ge motorzoomarna och det är att det går att zooma när du styr kameran via din smartphone. Den trådlösa kontrollen fungerar bra, det är enkelt att koppla upp kameran mot en smartphone och väl inne i appen kan du välja om du vill föra över bilder, titta på bilder eller ta bilder och styra kameran. 

 

    Senaste kommentarerna