Kamera & Bild testar

Samsung NX1 – spännande snabbhet

TEST: Samsung NX1 bjuder på en del spännande saker. Bland annat är den digitala sökaren ruskigt bra, men också snabbheten: kameran kan nämligen skyffla bilder i 28 megapixlar i 15 bilder per sekund.

Samsung NX 1 får bra betyg.
Samsung är vanligtvis inte den självklara tillverkaren man funderar på när det gäller digitala systemkameror. Det är precis just därför som det är roligt att se hur Samsung valt att utforma sin kamera – med något av en blandning av olika kameratyper, ungefär som en hybrid av spegelfri och DSLR. 

Samsung NX1 är den första kameran med en sensor i APS-C-format som har så hög upplösning som 28 megapixlar. ISO-egenskaperna är specificerade till mellan 100 och 51200 ISO. Kameran har också utrustats med vinklingsbar pekskärm och möjlighet att filma i 4K-upplösning.

 

Slimmad i handen

Det gummibeklädda greppet på kameran känns riktigt bra och passar fint för handen, faktiskt rätt slimmat för den som inte har stora händer. Själva komforten måste jag därför ge lite plus eftersom den är så skön att hålla i.

Däremot är knapparnas placering inte helt optimal. Vissa knappar är något insjunkna, små och svåra att trycka på direkt, exempelvis AEL-knappen eller knappen för att få ljus på den övre och mindre skärmen. Avtryckaren har heller inte någon exakt känsla, men kanske mest synd är att wifi-knappen sitter på kamerans baksida precis där man når den med tummen – och jag kan anta att just den funktionen är den som man inte använder när man befinner sig i en fotograferingssituation.

Bra är däremot låsknappen för programvalsreglaget som låter mig välja om man ska kunna låsa eller låsa upp rotationen. Man behöver aldrig vara rädd för att reglaget ändras.

Däremot tycker jag det är synd att man inte kan ställa in användningen av alla knappar på det sätt man vill, jag skulle gärna se ökade möjligheter till knappfunktioner, allt för att bygga upp knapparnas inställningar så att de passar ens fotografering.

 

Snabbanvänd

Det som är extra roligt hos Samsung NX1 är att det är den enda spegelfria kameran som faktiskt har en andra skärm på sin ovansida, precis som på en vanlig digital systemkamera.

Men Samsung har valt att göra något häftigt: de ha tagit i lite extra när det gäller många specifikationer, bland annat högst upplösning för att vara en APS-C-sensor, men även en fyrkärnig processor för att kunna hantera de pixlar som flyger in från 15 bilder per sekund i 28 megapixlar. 

Denna kräm märks också när man använder kameran, den känns riktigt responsiv, alltså snabb i att göra saker, och man behöver aldrig vänta på den för att den har något som den utför (ja, möjligen för att brusreducera en bild om du tagit en bild med långtidsexponering och hög känslighet).

Ett av de ställen som det kanske märks främst på är hanteringen av den pekkänsliga skärmen. Skärmen på 3 tum är av Amoled-typ och har 1,04 miljoner bildpunkter. När man exempelvis tittar på bilderna så kan man snabbt svepa med fingret för att byta bild, snabbt zooma i bilderna genom att använda två fingrar, och det hela fungerar ruskigt bra. Kameran är så snabb att man aldrig behöver vänta på bilden eller störas av att det hackar. Samma sak gäller i fotograferingsläge när man trycker på de olika ikonerna för att justera olika inställningar – det bara fungerar.

På skärmen går det också att ställa in fokuspunkt, ta bilder och välja område att följa med följfokus. Också uppdateringen av denna är riktigt snabb.

Extra bra är också möjligheten att kunna ställa in så att man ser alla ikoner och inställningar på skärmen, det kan lätt bli många – men det kan vara rätt så värdefullt att snabbt se dessa.

 

 

    Senaste kommentarerna