Kamera & Bild testar

Sony A7 II – nära en riktig fullträff

TEST: En liten kamera med stor bildsensor har väl entusiaster och proffs ropat efter länge nu. Med sin A7-serie har Sony kommit med sitt svar på den önskningen. Nu med den uppgraderade A7 II så har man kommit väldigt nära en riktig fullträff när det kommer till funktioner, format och bildkvalitet.

Sonys A7-serie har blivit populär för sin smidighet och sina vettiga funktioner. Tidigare fanns tre olika kameror, en för den som sökte maximal upplösning A7R, en för den som ville satsa mer på rörlig bild A7S och en för den som bara ville ha en kamera att fotografera med A7. A7 hade ingen specifik inriktning som de två övriga, därför hade den kanske den bredaste målgruppen av de tre kamerorna. Och den var omtyckt av många, både yrkesfotografer som letade efter en mindre kamera med hög bildkvalitet och av entusiaster som ville ha en bra kamera med småbildssensor. 

Det finns fortfarande tre modeller i Sonys A7-serie, men som ni förstår har publikfavoriten A7 blivit uppgraderad på flera fronter. Beroende på hur man attackerar Sonys nya A7 II så kommer man att lägga märke till olika saker av de nyheter som tillkommit. 

Har du en mer handgriplig attityd så är det första du kommer att märka det nya greppet och den nya placeringen av avtryckaren. Det nya greppet är djupare och större och ger betydligt bättre ergonomi än den på A7. Ovanpå det nya greppet sitter nu avtryckaren istället för att den, som tidigare, var placerad ovanpå själva kamerakroppen. Det här gör att fingret hamnar mycket naturligare på avtryckaren. Framför avtrycket sitter det nyutformade inmatningshjulet, som också det har hamnat på ett bättre och mer naturligt ställe. Både det främre och det bakre inmatningshjulet har fått en ny design som påminner mer om hur dessa hjul brukar se ut på andra kameror. En fördelaktig designuppdatering tycker jag. Man får bättre grepp och det är lättare att använda dem. 

Om du är lite mer analytiskt lagd och därför läser på lite om kameran först är den största nyheten du kommer att stöta på bildstabiliseringen. Sony har stoppat in en bildstabilisering som justerar på fem axlar.  Enligt dem själva ska man kunna få skarpa bilder på hela fyra och en halv stegs längre slutartider. 

 

Upphottad autofokus

Sony ska också ha hunnit optimera autofokusen från föregångaren så att den ska ha blivit upp till trettio procent snabbare och en och en halv gång bättre på följande fokusering. Om Sonys påstådda siffror stämmer är oklart, men fokuseringen är snabb. Kombinationen av kontrastdetekterande och fasdetekterande fokusering fungerar bra. 

Det är få kameror som har en så gedigen lista på fokuslägen som Sony A7 II har. Ett av de lägen som ska ha förbättrats är alltså det följande fokusläget. Och det fungerar ganska bra. Så länge det man fokuserar på inte rör sig allt för fort och allt för mycket i sick-sack över sökarbilden så hänger A7 II med bra, bättre än vad man kan förvänta sig. Men i vissa situationer så tappar den bort det man har satt fokus på i ett par tiondelar om det gör en stor rörelse, det skulle kunna vara tillräckligt för att missa skärpan i en bild. På en fotbollsplan eller liknande där många saker rör sig i bilden samtidigt blir kameran också lite förvirrad, men det är nästan för mycket att önska att den ska lösa en sådan situation oproblematiskt. I jämförelse med många andra kameror med samma funktioner så sköter den sig mycket bra.

 

 

    Senaste kommentarerna