Kamera & Bild testar

Stor guide: Välj rätt systemkamera

Det är både lätt och svårt att välja systemkamera i dag. Lätt för att inga kameror är dåliga. Svårt för att många modeller är så lika. Med denna guide och några enkla råd hjälper vi dig att välja rätt.

Publicerad
Klicka för förstoring.

Proffs, hobby- eller familjefotograf?

Vill du ha en systemkamera för att få bra kvalitet på bilderna på familjen kan du välja någon av de billigaste modellerna. De är snabba och håller hög kvalitet. Däremot kan de sakna de mest avancerade finesserna.

Även om ambitionen är att sälja bilder räcker kvaliteten hos kameror som Nikon d90 eller Canon eos 550d väldigt långt. Det är i stället mängden finesser och inställningsmöjligheter samt hur snabb och välbyggd kameran är som spelar roll för priset, inte bildkvaliteten.

Att ha rätt objektiv är som regel betydeligt mer avgörande än vilken kamera man har. Vid sport och extremt låg ljus är kameravalet något mer avgörande än annars, men fortfarande spelar objektiven större roll.

Gärna bildstabilisering

Bildstabilisering dämpar handens skakningar och ger fler skarpa bilder. Har inte kameran inbyggd bildstabilisering så välj ett objektiv till kameran med den funktionen.

Glöm megapixlarna

10, 12 eller 14 megapixel spelar mycket liten roll. Välj i stället en kamera som passar dig och din plånbok. Satsa hellre pengar på objektiv.

Skärmsökare på modet

På de flesta kameror i dag kan skärmen användas som sökare, precis som på en kompaktkamera. Till vardags gör detta att man ser sämre och håller kameran ostadigare, men ska man fotografera i höga eller låga vinklar är det bra.

Se på systemet

Kamerahuset är inte allt. Kolla vad tillverkarna har för objektiv som kan passa dig.

FULL-HD säger inget

Skillnaden i bildkvalitet vid filmning skiljer ofta mer än vid stillbild. Kamerans processor är avgörande för detaljåtergivningen. Det skiljer också hur kamerorna komprimerar filmerna. Beroende på hur du ska använder filmerna passar olika format bäst.