Kamera & Bild testar

Test av Olympus OM-D E-M5

Ett nostalgiskt utseende som ska bäras med stil. Nya retrodesignade Olympus OM-D överraskar på flera punkter. Riktigt snabb autofokus och seriebildstagning, blandat med moderna kontroller och roliga funktioner gör den här kameran till en kraftfull kamera.

I Olympus OM-D finns möjlighet att använda filter. Här ser vi en vanlig sepatoning. 1/125s, f/6,3, ISO 1 250
Som med så många andra kameror kan du fotografera direkt i svartvitt. Här med även en andra effekt för ram pålagd.1/1 250s, f/11, ISO 1 600
Skärmen är tryckkänslig och den digitala sökaren känner av om du tittar i den.

Det stilrena utseendet har sitt arv från Olympus OM-4TI som kom under 80-talet. Kameran byggde i sin tur på OM-serien från 70-talet, som vi alltså nu ser en första digital nyversion av. I det smidiga och vädertätade kamerahuset har Olympus byggt in en CMOS-sensor på 16,1 megapixel i fourthirds-storlek med ett ISO-omfång på 200 till 25600 ISO. Film spelas in i FULL-HD i AVCHD.

Olympus har också arbetat en hel del med hastigheten för seriebildstagning och autofokus liksom möjligheten till längre exponeringstider med den femaxlade bildstabiliseringen som ska hjälpa dig som fotograf i än fler skakiga situationer.

För att klara av detta har kameran utrustats med en dubbelkärnig processor som snabbar upp funktionerna hos kamerans alla möjliga delar. Och det märks.

Design

Designmässigt har Olympus lyckats rätt bra med att förena den stilrena retro-looken från de första OM-kamerorna med modern teknologi. Knappar och reglage smälter nämligen in bra i formgivningen och har också placerats på ett sätt som gör att de överlag fungerar mycket bra. Knapparna är sköna och genomtänkta, liksom greppets känsla och materialval med räfflad plast. Plattan där man kan hålla tummen är rundad och utstående, vilket ger ett mycket bra och stadigt enhandsgrepp.

Men trots detta finns det några nackdelar som är irriterande. Totalt sett är knapparna rätt små – vilket ändå fungerar hyggligt för mig i de flesta situationer. Men visnings- och funktionsknapparna ovanför tummen känns inte bara små, utan även intryckta och nästan gömda. De är båda problematiska att använda då de sitter så illa till och är konstruerade som de är, och använder du vantar är det bara att glömma att använda dessa två knappar.

Kanske är det också detta som är baksidan med att göra en stilistisk tilltalande kamera, att just design och form tar överhand över handhavandet, vilket är mycket synd eftersom det påverkar funktionaliteten till viss del.

Med tillbehörskitet HLD-6 finns möjligheten till att förbättra ergonomin och ändra kamerans utseende. I kitet finns en del som ger ett större och bättre grepp i gummi som skruvas fast under kameran, med en avtryckare som då hamnar längre fram för ett naturligare avtryck. Den andra delen ger en andra avtryckarknapp och två extra väljarhjul för vertikal fotografering, tillsammans med två extra funktionsknappar och möjlighet till extra batteri. Tillsammans ger de en extra boost för både utseende, känsla, handhavande och batteritid. På så vis kan du alltså välja om du ena dagen vill ha en lättare kamera, eller andra dagen en smartare kamera som är tyngre. Och det funkar över förväntan.

Kontrastrik skärm

Den tryckbara skärmen av OLED-typ på OM-D är på 3 tum med en upplösning på 610000 pixlar. Bilden är kontrastrik och skarp, och går också att vinkla runt 80 grader uppåt och 50 grader nedåt. Att den går att trycka på innebär att du kan göra vissa justeringar direkt på skärmen, ändra fokus och välja fokuspunkt, samt trycka av. Däremot känns den inte som någon ersättare till de fysiska knapparna, utan faktum är att funktionerna mer borde ses som ett möjligt komplement, som man antagligen aldrig kommer att använda. På så vis hade det varit roligt om Olympus hade tagit tryckbarheten med skärmen en nivå till – och utvecklat idén till något som är användbart på flera vis.

Den digitala sökaren har en upplösning på 1,44 megapixel, och är helt okej, varken mer eller mindre. Bilden är hyfsad, men kontrasten och upplösningen kunde ha varit bättre. En ljussensor vid sidan om sökaren sköter växlingen mellan den yttre skärmen och sökarbilden. En bra grej är möjligheten att genom ett menyval dubbla uppdateringsfrekvensen på den digitala sökaren från 60 bilder per sekund upp till 120. På så vis får du som är känslig för flimmer eller fotograferar objekt som rör sig snabbt möjlighet att lättare se i sökaren. Men den som får något måste betala något – här i form av en försämrad batteritid. Att ha valmöjligheten är dock ett stort plus.

Blixtsnabb autofokus

Blixtsnabb autofokus är en korrekt beskrivning av känslan att fotografera med om-d. När du fokuserar i bra ljus är både snabbhet och säkerhet på hur kameran sätter skärpan faktiskt riktigt grym. Vid svagt ljus är den hyfsad, och även om den tar längre tid på sig hittar den till slut vad den söker och resultatet blir en skarp bild. Hela autofokussystemet är riktigt bra gjort av Olympus, och en av kamerornas styrkor.

Enligt Olympus är hastigheten 4,2 bilder per sekund med fokusjustering mellan bilderna, även om du kan komma upp i nio bilder per sekund med låst autofokus. Och seriebildstagning med autofokus fungerar även den mycket bra, och är användbar till mycket.

Totalt sett kan du välja mellan enkel, kontinuerlig eller följande autofokus, samt manuell fokus. Den kontinuerliga fokusen byter blixtsnabbt mellan för- och bakgrund, och hänger direkt med i dina rörelser. Med den följande autofokusen kan du låsa fokus på ett objekt och sedan låta kameran sköta fokusjusteringen, och också detta fungerar riktigt bra. Väljer du ansiktsigenkänning kan du till och med välja vilket av vänster eller höger öga som fokus ska justeras mot. Vid manuell fokusering får du upp en förstorad bild som låter dig se detaljerna i bilden där du sätter fokus.

Olympus OM-D E-M5: Fler filter – här den överdrivna HDR-effekten som ger ett nästan drömskt intryck. 1/125s, f/6,3, ISO 200

Många roliga finesser

Olympus OM-D är proppfull med både roliga och intressanta finesser. För nybörjarfotografen finns läget för iAuto, där kameran automatiskt väljer de bästa inställningarna för den aktuella fotograferingssituationen. Över för fotografen finns möjligheten att ändra exempelvis färgmättnad, kontrast eller oskarp bakgrund. Ett läge för 23 olika scenlägen finns också. Oerhört värdefullt för den som inte är så van vid inställningarna, och något att växa i kameran med.

Om du vill ha mer kontroll men ändå leka loss finns de så kallade Art-filtren. Några av dessa är Soft fokus, Mjuk ton och Sepia. Men det blir roligare ändå – Grovkornig film, Hålkamera och Dramatiska färger är fantastiskt lekfulla att använda, och du har till och med möjligheten att kombinera flera, eller ändra vissa alternativ för varje val. Totalt sett blir det ett roligt och smidigt sätt att ta lekfulla bilder, och du ser resultatet direkt på skärmen. Är du trött på vanliga och platta bilder är vissa effekter värda mycket, och ger dig möjlighet att få annorlunda, tokiga och coola bilder direkt i kameran.

Olympus OM-D ligger i absoluta toppskiktet när det gäller bildkvalitet bland fourthirds-kameror. Också exponeringen känns mycket säker.1/200s, f/5,6, ISO 200

En annan ny och rolig sak är möjligheten att använda inställningen för så kallad live-bulb. Med denna kan du ställa in en lång exponeringstid och låta bilden byggas upp på skärmen, vilket innebär att du hela tiden ser hur ljuset läggs på i din bild. Kul som effekt, och kan säkert vara användbart för någon i vissa situationer, även om det inte är något som är direkt användbart för allmän fotografering.

Snabbhet är ett kännetecken för OM-D, på många vis. Autofokusen är blixtsnabb, och kameran känns rapp överlag.1/60s, f/3,5, ISO 1 250

Slutsats

Bilderna som OM-D producerar är riktigt bra. Faktum är att Olympus verkar ha skärpt sig när det gäller bruskvaliteten på hög känslighet – bilderna som vi ser ligger nämligen i toppskiktet bland kameror med fourthirds-sensor.

Det som kameran i övrigt har att erbjuda är många små och användbara inställningar och finesser, vilket gör att du enkelt kan känna att det här är din kamera, som följer din pipa. Snabbheten överlag på hela kameran är mycket hög, vilket innebär att allt bara rullar på. Den känns helt enkelt smidig.

För den som behöver en allroundkamera är Olympus om-d ett utmärkt val, eftersom du får fin bildkvalitet, ett smart handhavande och möjlighet till rolig användning med de inbyggda filtereffekterna. Du kommer att kunna hantera den även om du inte är van fotograf, samtidigt som du får alla möjligheter till att växa med din fotografering.