Kamera & Bild testar

Test: Canon Eos 100D – Liten, mindre, minst

Minst – men inte enklast. Canon har med sin Eos 100D lyckats klämma in många av de funktioner och den design som vi hittar hos dess större modeller, på ett användarvänligt och riktigt smart vis, så att den passar alla som vill fotografera.

Smått imponerandeär att Canon lyckats stuva in så många delar och funktioner av de högre modellerna – och större kamerahusen – i Canon Eos 100d. Kamerahuset mäter nämligen bara 11,7 centimeter på bredden och har en imponerande liten vikt på runt 400 gram för att vara en kompetent systemkamera. Funktionerna är lättanvända – framförallt med den tryckkänsliga skärmen – och på något vis har Canon lyckats utan att göra avkall på de viktiga delar som en användare av en systemkamera vill åt.

Upplösningen hos 100d är satt till 18 megapixel, med en sensor i aps-c-format. Känsligheten är i sitt grundutförande satt mellan 100 och 12800 iso, men är utökbar till 25600 iso. Film spelas in i 1080p med 25 eller 24 bilder per sekund, och sparas i h.264.

Smart minimering

Designen påminner till stor del om utseendet som vi hittar hos nya 700d, eller 650d. I det stora hela är kamerahuset krympt, med vissa knappar och funktioner ändrade eller borttagna. Däremot har Canon tänkt till – de knappar vi fortfarande hittar på kameran är de viktigaste, och de har placerat dessa på ett smart vis för att få dessa att gå hand i hand med den minskade storleken, men en bra känsla.

Att hålla i kameran fungerar nämligen ovanligt bra för att vara så liten, även om den med stora händer kan få det lite kämpigt att komma åt alla knappar. Har du däremot normalstora händer så är knapplaceringen riktigt bra, och ger den funktionalitet du behöver för att snabbt kunna göra dina inställningar. Det utbuktande utrymmet för tummen är genomtänkt, och ger ett bra och stadigt grepp tillsammans med gummibeklädnaden. Smart är också den funktionsknapp för tummen som sitter på kamerans framsida.

Canon har alltså med litet spelrum lyckats få till en fantastiskt smidig lösning på hur vi kan arbeta med de fysiska knapparna.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna