Kamera & Bild testar

Test: Canon Eos 1100D - Nytt liv i Canons budgetmodell

Den inbyggda hjälpen ger dig möjlighet att enkelt ta bra exponerade bilder utan besvär.
Med det automatiska läget »Basic+« får kameran full automatik och hjälper novisen att få bra bilder.

Automatläge för den oerfarne, bildstilar för den experimentelle och kreativa inställningar för den lekfulle. För en systemkamera i 5 000-kronorsklassen är Canon EOS 1100D perfekt som instegskamera för den som är helt förlorad när det gäller fotografiska termer.

är en uppgradering av den tre år gamla men populära föregångaren 1000D. Med en sensor på 12 megapixel och likvärdig brusprestanda vid 6400 ISO som både Canon EOS 600D och Nikon D5100, har kameran de tekniska krav som nybörjaren kräver för att fånga bilder i bra kvalitet. Samtidigt kan du filma i 25 eller 30 bilder per sekund i 720p HD-kvalitet.

Canon EOS 1100D

Instegsmodellen 1100D är tänkt att passa amatörerna som är sugna att testa på både foto och film. För nybörjaren som har noll koll på vad WB och ISO betyder finns läget Basic+ som ställer om kameran till »full automatik«. Inställningen finns även på 600D och gör att kameran själv ställer in både autofokus, ljusstyrka, blixtutlösning och ISO. Vill man ändå vara med på ett hörn och påverka inställningarna kan man använda sig av läget för »kreativ auto«. Läget fungerar som en hjälpguide och visar information direkt på skärmen om hur de olika valen du gör påverkar det slutliga resultatet när du börjar ta dina bilder. Exempelvis får du information om hur du ställer in kameran för att få bakgrunden suddig mot förgrunden och förstärker eller förändrar färginställningarna. Det hela förklaras på ett lekande lätt sätt.

Plastig men riktigt skön

Canon 1100D är ordentligt plastig, vilket ändå är helt i linje med vad man kan räkna med för en kamera i budgetklassen. Trots att kameran helt saknar gummiklädsel och är både kantig och hård, ligger den överraskande skönt i handen. 1100D är lik sin föregångare 1000D till både storlek och utseende, med bara några få men smarta omplaceringar av knapparna till kamerans högersida. Numera når man alla funktioner med höger tumme, även meny- och skärmknappen. De två knapparna för in- och utzoomning i bilderna känns däremot inte helt optimala, de är ganska små och har ett visst motstånd som gör själva trycket otydligt. Det blir heller inte bättre av att kameran inte hänger med när man zoomar i bilderna.

Liksom 600D har 1100D en autofokus med nio punkter – två mer än 1000D som har sju – varav den i mitten är av korstyp för säkrare fokusering. Autofokusen går att ställa in i tre lägen, »one-shot AF« för fokus på en punkt, »AI-servo« för fokus på rörliga objekt och »AI-fokus« för att låta kameran själv övergå från enpunkts-fokus till rörlig fokus när objektet rör sig i bilden. Vid vanlig fotografering hänger fokusen med bra med det medföljande kitobjektivet AF-S 18-55/3,5-5,6 III. Autofokusen känns rapp och relativt säker för att vara en instegsmodell, och även AI-servon hänger med bra vid foto av rörliga objekt.

Ingen höjdarskärm

Skärmen på 2,7 tum är något större än föregångaren Canon 1000D på 2,5 tum, men har fortfarande samma låga upplösning. Kvaliteten på skärmen fungerar bra för att vara en budgetvariant, både inne och ute. Ett stort minus är att bilderna ser olika skarpa ut beroende på i vilken förstoringsgrad man tittar på dem. Vid visning av fyra bilder samtidigt ser bilderna riktigt suddiga ut, medan de ser skarpa ut vid fullskärmsvisning eller i förstorat läge. Såvida man inte snabbt måste överblicka bilddetaljer är detta inget problem, men det visar tydligt att kameran är en budgetvariant.

Fotografering i skärmläge är ingen höjdare. Här märks det tydligt att autofokusen inte fungerar lika bra som vid vanlig fotografering – kameran fokuserar i flera intervaller för att leta sig fram till rätt fokus, vilket ibland tar flera sekunder. Däremot finns möjlighet att byta till snabbläget för fokusering, då fäller kameran snabbt upp spegeln precis som när man tar kort, för att ställa in skärpan. Nackdelen blir att bilden på skärmsökaren försvinner för ett ögonblick, medan fördelen i stället blir att kameran fokuserar snabbare. Fotograferar man med stativ är däremot skärmläget smidigt eftersom man kan förstora bilden upp till fem eller tio gånger, vilket underlättar om man vill ställa in skärpan manuellt.

Även filmningen blir lidande av autofokusens letande efter den perfekta skärpan. Effekten av fokusjusteringen blir störande på film och det är svårt att använda kamerans autofokus på ett fungerande vis när man filmar objekt i rörelse. En annan nackdel är att ljudet från kitobjektivets autofokusmotor låter mycket högt, något som även hörs på den inspelade filmen. Att direkt lära sig använda manuell fokus är ett tips som är väl värt att testa, även för den ovane filmaren.

Slutsats

För nybörjaren är Canon EOS 1100D en rolig kamera, och den inbyggda hjälpguiden är ett smart inslag för att lära användaren hur kameran fungerar. Totalt sett presterar den bra för att vara en kamera i budgetklassen, och ger bra filmer i HD-kvalitet. De funktioner och detaljer som Canon sparat in på är inget som amatörfotografen kommer att sakna. I stället fungerar avsaknaden som en förenkling för nybörjarfotografen utan att krångla till det med avancerade inställningar och krångliga val. Därför passar kameran dig som är nybörjare och vill ha en enkel kamera för enklare fotografering eller filmning utan några extra finesser.

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 8

Likvärdiga brusegenskaper jämfört med Canon EOS 600D och Nikon D5100, men lägre upplösning.

Byggkvalitet 6

Ett snäpp sämre än Canon EOS 600D som har gummerade ytor. 1100D har ändå hygglig byggkvalitet för att vara byggd i plast. Rimligt för en kamera i budgetklassen.

Ergonomi och logik 7

Förvånansvärt bra grepp. Knappar och reglage är välplacerade och menyerna är enkla att förstå.

Mångsidighet 6

Svårt att använda skärmen vid fotografering. Lätt att ställa in för amatören.

Valuta för pengarna 8

Kvalitativa bilder och möjlighet till filmning i HD. Bra pris för att vara instegsmodell i Canons sortiment.