Kamera & Bild testar

Test: Canon EOS 1200D - lättanvänd kompis

Tre år efter att Canons instegskamera Eos 1100D släpptes kommer nu en uppdatering med nya Eos 1200D. Grunden är densamma – en lättanvänd kamera som ska få dig att utveckla dig i din fotografering.

Knappar och reglage kan avskräcka de flesta som vill ge sig in i fotografins värld. Egentligen är det inte så farligt, och det är precis det som Canon vill förmedla med sin nya EOS 1200D. Kameran är tänkt som en nybörjarkamera för hela familjen, med flera smarta hjälpredor som gör att du lär dig kameran från grunden.

Kameran är utformad i klassisk Canon-design. På insidan hittar vi en sensor på 18 megapixel, möjlighet att spela in film i full-HD samt seriebildstagning på tre bilder per sekund.  

 

Enkelt utförande

Canon EOS 1200D har fått ett enkelt utförande. Tittar man närmare på baksidan ser vi en del knappar, men det hela känns ändå förenklat och avskalat. Avvägningen som Canon lyckats bra med är möjligheterna att få en lätt funktion men ändå ökade avancerade möjligheter ju mer du som fotograf utvecklas, vilket är mycket bra. Knapparna har ett bra upplägg och är relativt sköna och enkla att använda. Designen fungerar även den mycket bra, med ett skönt grepp för handen.

Också insidan av kameran är enkel att förstå. Beroende på vilket program du väljer på programvalsratten så ändras menyerna i kameran. Väljer du exempelvis a+ så tar kameran kontroll över alla inställningar och väljer bästa inställningen i ett smart motivläge, men väljer du exempelvis manuellt läge så kan du själv justera inställningarna.

Mellanläget är dock en av de saker som är mest intressanta – det kreativa autoläget. Här kan du få hjälp av kameran för att fotografera, men det är ändå du som väljer slutresultatet. Smart från Canons håll är att du lätt kan justera bildens inställningar i tre olika nivåer, och få exempelvis en intensiv färgton i bilden. Vill du gå ytterligare ett steg i justering av bilden kan du använda dig av ett kreativt filter som fisheye, svartvit, leksakskamera eller miniatyrlandskap. 

Förutom detta finns så klart även de klassiska inställningslägena för porträtt, nattporträtt, makro, sport och landskap.

 

 

    Utställningar

    Senaste kommentarerna