Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm X-T2 – ett steg närmare proffsen

Fujifilm X-T2 är en av de mest avancerade aps-c-kamerorna på marknaden. Den har också fått den uppskattade sensorn från den mer streetinspirerade X-Pro2. Men hur fungerar det här paketet egentligen?

Fujifilm lanserade sin X-T1 i januari 2014 och då var en av de saker de tryckte på den verklighetstrogna elektroniska sökaren. X-T1 var tänkt som Fujifilms svar på snabbare entusiastkameror. Den togs väl emot av både hobbyfotografer men även av en del yrkesfotografer som gillade sensortekniken och det spegellösa formatet. 

I juli i år lanserade de uppföljaren till X-T1, lämpligt kallad X-T2, som skulle kunna ses som en kombination av X-T1 och den tidigare lanserade X-Pro2. TIll det yttre är X-T2 i stort sett oförändrad, ett par detaljer har piffats till (vi kommer tillbaka till dem senare), men i övrigt är det på insidan som de stora förändringarna har skett. I X-T1 var sensorn samma som i X-E2 och upplösningen var på 16 megapixlar. Nu är sensorn samma som i den omtyckta X-Pro 2, som kom i vintras, ­vilket borgar för en bra bildkvalitet då den fick goda omdömen i våra tester. 

Fujifilm har också spelat vidare på den elektroniska sökarens verklighetstrogenhet. De har arbetat mer med sökaren och gett möjlighet till en ökad frekvens vilket ger ett naturligare utseende. De har även kortat ner den så kallade black-out-tiden, alltså tiden som sökaren blir svart efter varje bild tas, något som ökar den verklighetstrogna känslan i sökaren. 

Smarta knappförbättringar

Vad gäller X-T2:s yttre skrev jag ju tidigare att den i stort sett är oförändrad. Det är sant, men Fujifilm har lagt till ett par smarta grejer som lyfter hanteringen av kameran. Bland annat så har ISO- och slutartidsratten fått låsknappar. Men det hade den ju tidigare också tänker du. Ja, det är sant men nu kan du välja om du vill att rattarna ska vara låsta eller om de ska vara fria att röra. Du behöver alltså inte hålla nere knappen för att vrida på rattarna utan knappen kan tryckas ner om du vill låsa och den kan även tryckas upp för att frigöra rattarna. Det är smart, för det gör att man inte behöver använda lika många fingrar för att göra en justering. Det ger en också möjligheten att ha knapparna upplåsta och redo för att justeras snabbt. Valmöjlighet är alltid bra. Smart drag Fujifilm!

Ärvd Joystick

Fuji har även stoppat dit joysticken från X-Pro2. Den används för att välja fokuspunkt, något som också fungerar väldigt bra. Men jag hade gärna bytt plats på joysticken och Q-knappen, alltså den som öppnar upp snabbmenyn. Q-knappen sitter nämligen mer naturligt till för i alla fall min tumme medan jag måste böja tummen nedåt för att komma åt joysticken. Personligen byter jag fokuspunkt oftare än jag justerar något i snabbmenyn så att den tidigare funktionen är mer lättåtkomlig känns vettigt för min del. Sen är inte det här någon stor grej att hänga upp sig på, jag har ganska långa tummar och det gör att jag måste böja den lite mer än andra kanske måste göra. 

En annan sak jag noterade när jag fotograferade med kameran var att jag gärna skulle velat ha en mer markerad knapp för att aktivera autofokuseringen. Jag är nämligen en sån där fotograf som gillar att styra fokuseringen med tummen istället för med avtryckarfingret och af-knappen på kamerans baksida är lite för anonym för att den ska vara snabb att hitta. Den hade gärna fått vara aningen större och sticka ut lite mer. Nu känns det nästan enklare att använda fokuseringen på avtrycket som »vanligt« istället. Vilket passar många, men som sagt. Jag hade gärna sett en mer markerad AF-on-knapp. 

En annan sak som kommer från X-Pro2 är C-läget på exponeringskompensationsratten. Vrider du ratten ett halvt varv från nollan hamnar du på C. Det betyder att du istället för att behöva vrida på den designerade ratten kan använda det främre inmatningshjulet för att justera exponeringskompensationen. Manövern gör dessutom att du kan justera kompensationen i fem steg istället för de tre steg som ratten tillåter. Även här är det bra med valmöjligheter. 

Flera av knapparna går dessutom att programmera så att man kan få de funktioner man vill precis där man vill ha dem. Även här är valmöjligheterna väldigt bra. 

Sammantaget kan man säga att de nya reglagen och ändringarna i de ärvda reglagen gör kameran väldigt smidig att använda. Den är så pass flexibel att man kan ställa in allting så att det passar ditt sätt att fotografera. 

Slutligen har X-T2 fått gänga för trådut­lösare på avtryckaren. Något som saknades på X-T1. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna