Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm X-T20 – prisvärd prestanda

När vi testade föregångaren X-T10 blev vi imponerade av prestandan. Sammanfattningsvis kan man säga att Fujifilm har lyckats igen – trots stora förväntningar.
Del I

X-T20 är Fujifilms instegsmodell i den lite mer avancerade delen av X-serien. Den ärver mycket av sin teknik från storebror X-T2, men saknar några av de mer proffsigare funktionerna, till exempel vädertätningen, joysticken för att byta fokuspunkter, möjligheten att ha batterigrepp och möjligheten till att mata ut film i log-format. 

Men rent bildmässigt saknar den inte speciellt mycket, den nya sensorn på 24 megapixlar har tidigare visat sig ge riktigt bra resultat i både X-Pro2 och X-T2. Processorn från dessa två modeller, som nu även stoppats in i X-T20 har även den gjort sitt till för att öka på hastigheten och prestandan i kameran, vilket gör att den bland annat får möjlighet att filma i 4K. 

Wifi-funktionen finns kvar sen tidigare och fungerar bra, både för att föra över bilder och styra kameran. Allt som allt presenteras X-T20 som en riktigt vettig kamera för dem som inte behöver den proffsiga touchen som X-T2 erbjuder. Men når X-T20 upp till den nivån?

Nya lägen 

I det stora hela ser X-T20 ut ungefär som X-T10 till det yttre. Det som har hänt är att ett nytt läge dykt upp på exponeringskompensationsratten. Vrider man den 180 grader från utgångsläget hamnar man på »C«-läget, det innebär att man kan vrida kompensationen upp till 5 steg istället för de tre stegen som är inritade på vredet. Ett annat nytt läge är att filmfunktionen fått ett eget läge på drive-ratten, med andra ord är det lättare att börja filma än tidigare. 

Ett annat nytt läge är en korneffekt, som kan användas för att ge bilderna ett filmlikt korn. Effekten går att applicera i två steg, men i ärlighetens namn vet jag inte om den bidrar med så mycket. 

Kamerans formfaktor ger den visserligen kanske något sämre ergonomi än andra kameror i samma klass då greppet är förhållandevis litet. Men det där är en balansgång, personligen föredrar jag lite större grepp, men då blir ju själva kameran större med allt vad det innebär. 

 

    Senaste kommentarerna