Kamera & Bild testar

Test: Nikon 1 V3 - många roliga finesser

Hos nya Nikon 1 V3 känner vi igen designen hos den första V-modellen, med en lite enklare design. Kameran har många roliga finesser – däremot blev den utan elektronisk sökare.

Det var under 2011 som Nikon 1-systemet kom, med de första modellerna V1 och J1. Sakta men säkert uppdateras modellerna, och vi ser att Nikon testar sig lite framåt för vad som kan passa för konsumenten, något som inte minst märks hos nya Nikon 1 V3 – där designen från föregångaren V2 har fått ge vika för ursprunget – den mer avskalade V1.

Uppdateringar finns också på insidan. Sensorn har fått en något högre upplösning med sina 18,4 megapixlar i jämförelse med V2:ans 14 megapixlar. iso-omfånget är mellan 160 och 12800 iso, alltså ett steg över föregångaren. I övrigt finns både förbättringar och likheter, som gör att V-modellerna nu mer liknar de övriga kamerorna i Nikon 1-systemet.

 

Justerad design

Den kanske största förändringen är avsaknaden av den elektroniska sökaren som var det som utmärkte de dyrare V-modellerna från de billigare J-modellerna (och senare även den ännu enklare S-modellen). Här har Nikon valt att istället erbjuda denna som tillval via sökaren DF-N1000, med 2,36 miljoner bildpunkter. Personligen tyckte jag att det var precis sökaren som var grejen med V-kamerorna, och den styrka det var att ha dessa i en fartfylld kamera. Synd.

Reglagen har däremot uppdaterats. På framsidan hittar vi nu ett smart pekfingersreglage för att exempelvis ställa in slutare, medan vi kan ställa in bländare på tumreglaget (samt använda denna som en funktionsknapp). På ovansidan hittar vi Nikon 1-systemets programvalsratt med de val det har. I det stora hela är jag imponerad av känslan i alla knappar och reglage – de är perfekt avvägda när man snurrar dem. Och faktum är nog att själva avtryckaren är den knapp med bäst »ta-bilden-känsla« som jag – oavsett kamera – provat hittills.

 

 

    Senaste kommentarerna