Kamera & Bild testar

Tamron 15–30/2,8 – prisvärd vidvinkelzoom

Vidvinkelobjektiv är ofta dyra i inköp eftersom de är svåra att konstruera bra och det blir lätt många bieffekter av de stora välvda linserna. Vi har testat Tamrons senaste vidvinkliga tillskott, SP 15-30mm/2,8 Di VC USD.

Tamron har gått från klarhet till klarhet i många av sina senaste lanseringar (Här kan du läsa vårt test av deras 90mm makro och 70-200 f/2,8). Deras 90mm macro är en klassiker och deras telezoomar har fått bra omdömen och uppskattas av både yrkesmänniskor och amatörer. Med sitt senaste tillskott SP 15-30mm f/2,8 Di VC USD har de tagit fram ett rejält objektiv med en bildcirkel anpassad för småbildssensorer.  

Många förkortningar

Ska man översätta alla förkortningar i namnet får man följande information: 

Di betyder att objektivet är anpassat för digitala kameror, något som är förhållandevis självklart i dagsläget. 

VC står för Vibration Compensation, alltså att objektivet har bildstabilisering, något som visserligen kan tyckas konstigt på ett så pass vidvinkligt objektiv eftersom de är förhållandevis okänsliga för kameraskakningar. Men det kan ju inte skada. 

USD står i sin tur för Ultrasonic Drive vilket är den piezomotor som Tamron har för att driva autofokusen. 

För kortningen SP som också förekommer i namnet står helt enkelt för Super Performance, vilket ska indikera att objektivet är riktigt fräsiga med hög prestanda.  

Matcha storleken

När man tar objektivet i sin hand är det en bastant pjäs man känner på. Det är nästan jämntjockt och väger dryga kilot. Jämför man med Nikons motsvarighet 14-24mm f/2,8 så är Nikon-objektivet något smalare närmast kameran (sannolikt beroende på bildstabliseringen i Tamronobjektivet), något kortare samt ungefär 100 gram lättare. 

Viktskillnaden är i stort sett försumbar, däremot är skillnaden i storlek märkbar. Vi testade objektivet med Canonfattning och monterade det på en Canon 1 DX, då upplevs inte objektivet speciellt tungt och bångstyrigt att fotografera med utan det vägs upp av det rejäla greppet och tyngden i kameran. Men med en mindre och lättare kamera kan det nog upplevas som mer framtungt. 

Objektivet har också ett inbyggt motljusskydd, vilket gör att det inte finns någon möjlighet att ta bort detta, eller byta ut det. Anleningen till detta är dels för att få till en stabilare front för linsen, men även för att undvika skador på själva frontlinsen, en risk som så klart ökar desto  mer välvd den är – vilket är fallet på detta objektiv.

På grund av ovanstående orsak finns heller ingen möjlighet att använda något filter då gängor saknas.

 

    Senaste kommentarerna