Kamera & Bild testar

Test: Sony A77 II – med modern autofokus

Sony uppdaterar nu sin nära tre år gamla A77 till A77 II. Den första kameran imponerade med sina specifikationer, så även denna.

Upplösningen ligger kvar på 24 megapixlar, sensorn är fortfarande aps-c, designen och utseendet förblir också densamma som innan. Däremot har det hänt en hel del på insidan. Fler möjligheter till inställningar, smidigare autofokus och bättre kontroll över alla inställningar. Det är alltså mycket av alla förbättringarna man inte ser förrän man börjar gräva sig ned i kameran.

Just autofokusen är det som Sony satsat mest på. Här känns det nästan som om de har byggt upp kameran kring en helt ny modul, eftersom uppdateringarna är så stora. Det hela handlar om finjusteringar för att över lag få en snabbare kamera med än snabbare fokusering, och avancerade möjligheter för autofokus vid filmning. Exempelvis har antalet fokuspunkter ökat till 79 stycken jämfört med föregångarens 19. Av dessa är 15 stycken av korstyp.

 

Grymt bra grepp

Några förändringar i designen går knappt att märka. Det enda som egentligen syns är att blixtskon fått Sonys multiinterface, och att autofokusens hjälplampa nu försvunnit från framsidan – men den största skillnaden är knappen på programvalsratten som man nu måste trycka ned för att rotera reglaget. Just den knappen är värdefull och en bra uppdatering, men trots detta skulle jag ändå vilja ha möjligheten att trycka ned för att låsa, och trycka ned igen för att låsa upp – både ha och äta kakan så att säga.

På programvalsratten finns nu också totalt tre egna inställningslägen, mot ett hos A77.

I övrigt är greppet grymt bra hos A77-II, med slimmat och ändå uttalat grepp för handflatan, och extra stöd för fingrarna på framsidan. Kamerahuset ligger som klistrat i handen helt enkelt, vilket är ett riktigt bra betyg. En snabb titt på baksidan kan få många att rygga tillbaka, med hela 10 av de totalt 20 knappar som finns på kameran. Ändå har Sony lyckats fint med att placera ut dessa på ett smart vis, och många viktiga funktioner går att komma åt när man håller i kameran. Riktigt bra är också möjligheten att justera funktionerna på dessa, något som nu börjar komma mer och mer – det som faktiskt står som knappfunktion på själva huset börjar nu bli lite flytande, och mer personligt. 

Även om allt över lag är bra så är ändå en av de absolut viktigaste knapparna inträngd rätt nära det bakre tumreglaget, nämligen af/mf-knappen – den knapp där du sätter autofokus om du avaktiverat detta från avtryckarknappen. ael-knappen däremot, sitter mycket bättre till, så egentligen är det dessa två knappfunktioner som borde byta plats. För övrigt känns också det bakre tumreglagets hjul något intryckt, medan det främre är perfekt. Trögheten i vridningen ger sig alltså till känna.

 

 

    Senaste kommentarerna