https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/daniel-nilsson-vi-kanske-anda-loste-det-pa-ett-kreativt-satt
548338
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Daniel Nilsson: ”Vi kanske ändå löste det på ett kreativt sätt”

● BILDSPEL Daniel Nilsson har porträtterat hur folk har jobbat hemifrån under pandemin, som hos Ester Barinaga, professor i social­entreprenörskap: »Just nu undervisar jag elever på Zoom tillsammans med en kollega som sitter fast i Paris. Jag har visat mina internationella kollegor i Spanien hur det ser ut här nere i källaren med mitt pingisbord, men jag har inte visat det för studenterna. Lite respekt måste man få ha kvar ändå. Nackdelen är att det kan bli lite kallt här nere. Och ryggen börjar göra ont.«

Totalbetyg

”Som ett tidsdokument över den här tiden som blev en av de största förändringarna i vårt arbetsliv i modern tid”, beskriver fotografen Daniel Nilsson sitt projekt »Hemmakontor« som nu ges ut i bokform. Bilderna skildrar ofta bisarra och komiska kontorslösningar – en verklighet många av oss levt med under de senaste ett och ett halvt åren.

Med en blå Ikea-kasse fylld med smutstvätt var Daniel Nilsson på väg ned till källaren, till den gemensamma tvättstugan i huset. Det var i april 2020 och som frilansande fotograf hade han under den senaste tiden grunnat på hur han skulle kunna skildra pandemin. 

På ett sätt som inte redan var gjort.

– Många hade redan dokumenterat tomma gator och torg. En tidning hade ett sådant bildreportage och jag minns att folk skrev kommentarer som »men den gatan är ju tom även när det regnar« och »tomma idrottsarenor har vi sett tusen gånger förut«. Det var liksom ingen skillnad på sådana bilder innan och under pandemin, tyckte jag.

Det berättar Daniel när jag nu intervjuar honom, ett och ett halvt år senare. Men där i tvättstugan i Malmö skulle han snart komma att få svar på frågan han ställt sig själv, hur han kunde bildsätta pandemin. Han hörde ljudet av knappandet på tangenter. 

– Jag tänkte »vad sjutton kommer det där ifrån?«. Då såg jag att det lyste inne i ett källarförråd, så jag öppnade den dörren. Det första jag såg var hyllor med toalettpapper, pasta och majs. Längst in satt min granne Erik och jobbade. 

Förvånat frågade Daniel: »Vad gör du här, Erik?«

»Äh du vet, barnen är hemma från skolan för de är förkylda, och min fru jobbar hemifrån så jag har flyttat ned hit till källaren. Det är det enda stället jag kan vara ostörd på«, svarade grannen.

gr:rror validating access token: Sessi