https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/jonathan-stenvall-soker-det-gomda-himalaya-extra-spannande
549785
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Jonathan Stenvall söker det gömda Himalaya: ”Extra spännande”

● BILDSPEL Soluppgång över världens tredje högsta topp, Kangchenjunga. Fotograferad från den indiska sidan.

Totalbetyg

Höjden är en utmaning när Jonathan Stenvall fotograferar i Himalaya. På över 4000 meter kommer huvudvärken och illamåendet. Varje steg känns i kroppen. ”Det jobbigaste är när man har en fantastisk vy framför sig men man orkar inte ta bilden för att man mår illa”, säger Jonathan som ändå har återvänt till bergskedjan om och om igen. ”Jag har fallit pladask för det här området, det är så fantastiskt”, säger han.

Jonathan Stenvall har inte sovit många timmar natten före vi ses. Därför tackar han ja till en kopp kaffe på Kamera & Bilds redaktion, trots att han egentligen inte dricker kaffe.

– Jag kom precis hem från Orrmyren, några timmar norr om Stockholm, där jag har fotograferat orrspel. De samlas där nu under våren och varje morgon spelar de och försöker visa upp sig för honorna. De börjar spela väldigt tidigt på morgonen, vid fyra–fem och så kör de fram till kanske åtta, säger Jonathan.

Tillsammans med en kompis hade han åkt ut kvällen före, för att ta sig ut på myren.

– Man får ha rejäla stövlar och hoppa mellan tuvorna för att försöka hitta en väg genom våtmarken, fram till platsen där de spelar. Och så slår man upp gömslet och bara väntar in morgonen. Rätt fantastiskt!

 

Du gillar att ligga i gömsle?

– Absolut, det är mysigt. Jag tror att nästan alla skulle kunna uppskatta det, även om man inte är en riktig naturmupp som jag. Det är häftigt att ligga där i mörkret, höra ljuden och sen se orrarna med deras märkliga parningsceremoni där de går runt och kluckar på myren. Och så ryker de ihop och slåss, flyger och gör olika hopp. Det är som en cirkus, medan solen sakta går upp. En helt magisk upplevelse.

 

Och så har du med dig en termos med något varmt?

– Ja precis, svarar Jonathan något tvekande innan han fortsätter:

– Det borde jag väl vara bättre på. En kycklingsallad fick jag i alla fall med mig som jag hade köpt på Ica. 

Vi skrattar båda två när jag drar en parallell till Kamera Bilds intervju med Jonathan 2016, då han sa: »Jag är alltid dålig på att få med mig mat. Det har ibland gått tolv timmar utan att jag ätit.«

Under de senaste sju åren verkar det inte ha hänt mycket – på matfronten alltså. 

– Det är fortfarande ganska aktuellt. Nu när jag frilansar och inte utgår från en 9–18-arbetsdag kan matrutinerna komma i kläm. Jag går ut och fotograferar och så glömmer jag helt bort det här med lunch, säger han om sin tillvaro i  dag. 

 

Foto: Jonathan Stenvall
Två orrtuppar en tidig morgon i Norduppland. Solen har precis gått upp och skapar ett vackert motljus som lyser upp nattens dagg som ljusreflexer i förgrunden.

 

»Jag råkade hamna i Nepal«

Men allt är förstås inte status quo. Mycket har hänt sedan vi först stiftade bekantskap med Jonathan i Kamera & Bild. Då var han 18 år och gick sista året på gymnasiet. Vid sidan av skolan fanns ett stort intresse för natur och fotografi, och han hade redan vid den här tiden prisats för sina bilder. Bland annat i tävlingen Nordic Nature Photo Contest där han hade utsetts till Årets unga nordiska naturfotograf, och från Hasselbladsstiftelsen hade han fått ett stipendium som gav honom nya möjligheter att utveckla sitt fotograferande.

Råstasjön i Solna var ett av de områden han som 18-åring utforskade med sin kamera, för att fotografera djur som lever i stadsnära miljö. Nu 2023 kommer jag mest ställa frågor om det som har varit på agendan för honom på sistone – bergskedjan Himalaya. 

Ett stort steg? frågar jag.

– Från Råstasjön är det ju en bit, svarar Jonathan med ett leende.

 

Foto: Jonathan Stenvall
Tre gråhägrar trotsar ett tungt snöoväder i februari. Bilden är fotograferad vid Råstasjön i Solna.

 

I dag jobbar han med fotografi på olika sätt. Till exempel är han fotografen bakom den nyutgivna boken »Världens viktigaste trädgård«, som är skriven av författaren Mariette Glodeck. En bok om hur man kan skapa förutsättningar för biologisk mångfald via sin trädgård. 

Jonathan har också startat ett par företag inom kurs- och resebranschen: Fotokurser Stockholm och Nordiska Fotokurser. Den senare driver han tillsammans med Louise Nordström Pettersson.

– Det är allt från mobilfotokurser och fotovandringar i Stockholm till internationella resor. Det är en ganska stor variation där jag framför allt leder resor ut i naturen, förklarar Jonathan.

En längre sådan, och antagligen en av de tuffare, går hösten 2024 till just Himalaya – den stora bergskedjan i Asien som Jonathan hittills har besökt sju gånger. Han har varit på några olika platser i Indien och Tadzjikistan, men främst i Nepal där han även är utbildad vandringsguide. 

– Jag råkade hamna i Nepal. Jag hade ingen plan i början, beskriver han sitt första möte med området som har blivit en stor passion för honom.

– Jag har någon slags dragning till den här bergsregionen och den här delen av världen. Jag mår väldigt bra där och vill bara tillbaka, säger han. 

 

Foto: Jonathan Stenvall
En äldre herre på väg till den heliga sjön Gosaikunda i södra Nepal. Det är monsun och bergen är insvepta i tjocka regnmoln.

 

»Kände att jag måste bort«

Första besöket i Nepal var inte långt efter att Jonathan hade tagit studenten. Han jobbade en tid som fritidspedagog men ville ut och se världen.

– Jag har alltid tänkt att jag skulle vilja simma med hajar, klättra i berg och se orangutanger i regnskogen.

Han hamnade i Malaysia. Men där kom värmen som en chock för honom.

– Efter en vecka kände jag att jag måste bort. Det var så varmt och fuktigt och jag hade svårt att fokusera, så jag tittade på första bästa flygbiljett därifrån. 

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.