https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/lars-dareberg-ar-kamera-bilds-nya-kronikor
547777
Intervjuer
falskt
Intervju

Lars Dareberg är Kamera & Bilds nya krönikör

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/lars_dareberg_beskuren_web.jpg?itok=6Amw5dzV', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/lars_dareberg_beskuren_web.jpg?itok=6Amw5dzV', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/lars_dareberg_beskuren_web.jpg', w: 2000, h: 1653, title: ' ' },]

Totalbetyg

Kamera & Bild välkomnar frilansfotografen, bildjournalisten, och Malmöbon Lars Dareberg som ny krönikör hos oss.

I nysläppta och senaste numret av Kamera & Bild – nummer 1/2020, och Kamera & Bild PLUS – kan du framöver läsa krönikor signerad Lars Dareberg, som jobbat hela sitt liv med bildjournalistik, bland annat på Sydsvenskan där han jobbat som både fotograf och bildchef. Lars har även föreläst på högskolor och universitet samt på flera stora tidningar.

Foto: Lars Dareberg

 Passa även på att kolla in hans minifilm här nedan – denna gång när han pratar om fotoböcker och sin medverkan i Kamera & Bild:

 

Hej Lars! Vad roligt att du vill skriva hos oss. Kan du berätta lite mer om dig själv för våra läsare?

– Jag började fotografera väldigt tidigt i livet och sökte mig snabbt till tidningen. Jag är uppväxt i Västerås så det blev naturligt med Vestmanland läns tidning dit jag kom som 14-åring. Sedan rullade det på och bildjournalistiken blev min grej. Jag jobbade i Stockholm under några år och sedan flyttade jag till Malmö och jobbade som fotograf på Sydsvenskan i nästan 25 år. Där fick jag också möjligheten att vara bildchef under några år, vilket också var roligt att kunna vara med och påverka innehållet i tidningen på det sättet. När tidningen började dra ner på bildjournalistiken och det visuella berättandet så kände jag att jag inte kunde stå riktigt för det längre och sa upp mig och slutade. Idag jobbar jag som frilansfotograf och mitt jobb går mer och mer över till filmande, vilket jag tycker är spännande.

 

Vad fotograferar/filmar du och varför?

– Jag tror att det jag brinner mest för är att berätta historier och om jag fotograferar eller filmar spelar egentligen ingen roll, bara det är en någorlunda bra historia som kan göras på ett bra sätt. Sedan måste jag också få in pengar så jag gör också alla möjliga uppdrag för olika kunder.

 

Vad har du på gång under 2021?

– Under 2020 gjorde jag mycket film som handlade om fotografi. Bland annat hade jag ett fotobokstips varje fredag och jag inser att allt sånt tar tid. I år ska jag satsa på andra berättelser tänker jag. På något sätt kanske jag kommer göra något foto-relaterat också men jag ska satsa mer på annat. Jag har börjat dokumentera några grejer redan, nu med filmkameran.

 

Vad kommer vi få läsa om i dina krönikor?

– Det blir personliga tankar och upplevelser. Anekdoter och kanske också någon rapport från branschen. Såklart knuten till någon bild jag tagit och jag ska försöka hinna med de flesta områden, det är ju pressfotografi i ett nötskal. Det gäller att någorlunda kunna behärska det mesta.

gr:rror validating access token: Sessi