https://www.kamerabild.se/artiklar/intervjuer/lotta-hardelin-sa-kommer-hon-nara-det-kansliga
548087
Intervjuer
sant
IntervjuPlus

Lotta Härdelin: Så kommer hon nära det känsliga

● BILDSPEL Som anställd på Dagens Nyheter har Lotta Härdelin hela världen som sin arbetsplats. I januari 2020 var hon i Australien för att bevaka skogsbränderna som rasade i landet. Bilden: En brännskadad koala i en förkolnad eukalyptusskog nordväst om Parndana på Kangaroo Island. Kangaroo Islands djurliv är så unikt att ön brukar kallas Noaks ark. I början av 2020 brann 48 procent av ön och hälften av de cirka 50 000 koalorna dog.

Totalbetyg

När Lotta Härdelin för flera år sedan insåg att endast en kvinna genom tiderna hade utsetts till Årets fotograf i den prestigefyllda tävlingen Årets bild – då reagerade hon starkt. »Jag blev förbannad. Det är inte rimligt att det har blivit så«, säger Lotta Härdelin. Hon bestämde sig för att bryta förbannelsen. I år lyckades hon och kan titulera sig Årets fotograf 2021 – 50 år efter att den första kvinnan fick utmärkelsen.

– Jag har ett jobb vid 12.30 men det är lugnt, jag hinner, svarar Lotta Härdelin på min fråga om hur mycket tid hon har till sitt förfogande för vårt videomöte.

Klockan är halvelva. Hon sitter i sitt vardagsrum, där det på väggen bakom henne hänger en förstoring av en bild hon fotograferade 2014 i Amazonas djungel. Den föreställer några killar som spelar fotboll i en övergiven byggnad utan tak, där grönskan växer på väggarnas insidor. 

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.

gr:rror validating access token: Sessi