https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/arets-bild-2021-har-ar-alla-vinnarna-och-deras-bilder
547929
Fotografer
falskt
Fotografer

Årets bild 2021: Här är alla vinnarna – och deras bilder

● BILDSPEL Årets bild 2021, fotograferad av Staffan Löwstedt från Svenska Dagbladet. Juryns motivering: ”Som en ruta ur en science fiction-film illustrerar bilden året 2020. Scener som vi aldrig tidigare sett blev till vardag. Sjukvårdspersonal i heltäckande dräkter som skydd mot ett virus som lamslog världen.”

Totalbetyg

Staffan Löwstedt, SvD, belönas för att ha tagit Årets bild. Lotta Härdelin, DN, blir den andra kvinnan i tävlingens historia att vinna kategorin Årets fotograf. Senast det hände var 1971.

Motiveringen till Årets bild 2021 lyder:

”Som en ruta ur en science fiction-film illustrerar bilden året 2020. Scener som vi aldrig tidigare sett blev till vardag. Sjukvårdspersonal i heltäckande dräkter som skydd mot ett virus som lamslog världen.”

Fotografen Staffan Löwstedt från Svenska Dagbladet fångade detta pandemiögonblick som nu har utsetts till Årets bild 2021, i den prestigefyllda fototävlingen för Sveriges bildjournalister.

Alla vinnarna presenterades tidigare i dag under en presskonferens med programledaren Kristofer Lundström.

Andra kvinnan som Årets fotograf

Sedan 1942 har det delats ut priser och 1971 utsågs den första kvinnan till Årets fotograf: Ragnhild Haarstad på Svenska Dagbladet. Det skulle dröja ytterligare 50 år innan nästa kvinna fick motta utmärkelsen – nu när Lotta Härdelin från Dagens Nyheter vinner Årets fotograf 2021. 

– Om jag vinner har jag lovat Ragnhild att bjuda henne på kaffe med ostkaka!, sa Lotta Härdelin till DN i samband med att nomineringarna presenterades i förra veckan

Ett firande dem sinsemellan kan vara passande på flera sätt. Någon fysisk prisutdelning blev det förstås inte för Lotta Härdelins del på grund av pandemin, men även Ragnhild Haarstad kunde inte delta på prisceremonin när hon vann 1971.

– Jag var tvungen att jobba när det var prisutdelning. Och ingen ville byta pass med mig. Man märkte också av efteråt att många män inte uppskattade uppmärksamheten jag fick som kvinnlig fotograf, sa Ragnhild Haarstad när Kamera & Bild intervjuade henne 2018 – tillsammans med Anna Tärnhuvud som hittills är den enda kvinna att ha vunnit kategorin Årets bild. 

”Jag bara jobbade på”

Även i år domineras vinnarlistan av män. 13 priser går till manliga fotografer, fem till kvinnliga. Men ett av de finaste priserna alltså till Lotta Härdelin, som ser tillbaka på 2020 som ett väldigt speciellt år:

– Jag tänkte inte så mycket på vad som hände där och då. Jag bara jobbade på och lade mycket tid på att få tillgång och förtroende för de jag ville berätta om, säger Lotta Härdelin till DN.

 

Bilderna från Årets bild 2021 visas på Galleri Kontrast, från 20 mars fram till 25 april. I utställningen visas samtliga vinnarbilder och tv-inslag, i tävlingens alla katagorier. Även andra- och tredjepristagarnas bilder visas. 

 

 

Vinnarna i Årets bild 2021 är:

 

Årets bild

Staffan Löwstedt, Svenska Dagbladet

Foto: Staffan Löwstedt
Årets bild 2021, fotograferad av Staffan Löwstedt från Svenska Dagbladet. Juryns motivering: ”Som en ruta ur en science fiction-film illustrerar bilden året 2020. Scener som vi aldrig tidigare sett blev till vardag. Sjukvårdspersonal i heltäckande dräkter som skydd mot ett virus som lamslog världen.”

Årets fotograf 

Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

Foto: Lotta Härdelin
Årets fotograf 2021: Lotta Härdelin, Dagens Nyheter. Om bilden: Burton Pennsylvania, USA, 31 oktober 2020. Donald Trump satsar stort på att ta hem den viktiga delstaten Pennsylvania. Pennsylvania är en klassisk vågmästarstat där många väljare pendlar mellan Demokraterna och Republikanerna.

Årets reportage 

Anders Hansson, Dagens Nyheter

Foto: Anders Hansson
Årets reportage 2021: Torsken i Östersjön är hotad. Och med den fiskarna. En handfull torsktrålare och något fler garnbåtar finns kvar längs den svenska Östersjökusten. Anders försöker reparera ett trasigt hjul på sin garnuppdragningsmaskin. Skillinge 7 juni 2019.

Årets rookie 

Josefine Stenersen

Foto: Josefine Stenersen
Årets rookie 2021: Josefine Stenersen. Om bilden: Joe Labero och OS-medaljören Håkan Dahlby under ett lunchstopp mellan Karlskoga och Åmål hos en vän i Värmland.

Nyhetsreportage inrikes 

Paul Hansen, Dagens Nyheter

Foto: Paul Hansen
Årets nyhetsreportage inrikes 2021: Det är första gången en visning av en covid-19-smittad avliden tillåts på Södersjukhuset. Begravningsentreprenören har vikt undan bårsäcken i grov plast och gjort fint i kistan. Lisa är tacksam över att få ta farväl. 63 år efter Jouko och Lisa gifte sig har coronaviruset skilt dem åt.

Nyhetsbild inrikes 

Niclas Hammarström, Expressen

Foto: Niclas Hammarström
Årets nyhetsbild inrikes 2021: Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Läkaren Julia håller tillsammans med sina kollegor på att rädda ett liv. Patientens syrenivå rasade plötsligt till livshotande nivåer och man gör nu allt man kan för att inte patienten ska dö.

Vardagslivsreportage inrikes 

Daniel Nilsson, frilans

Foto: Daniel Nilsson
Årets vardagslivsreportage inrikes 2021: Under 2020 upplevdes en av de största förändringarna i svenskt arbetsliv i modern tid. Folkhälsomyndigheten rekommenderade hemmajobb för att minska smittspridningen av coronaviruset och svenskarna flyttade hem sina arbetsplatser. Lisa, gymnasielärare. ”Strykbrädan var egentligen för låg men jag har byggt upp den med en vinlåda till rätt höjd.”

Vardagslivsbild inrikes 

Anette Nantell, Dagens Nyheter

Foto: Anette Nantell
Årets vardagslivsbild inrikes 2021: 80-åriga Mona och Lill bröt sin påtvingade ensamhet i hemmet med en två timmar lång coronafika i trapphuset i Sollentuna. Lills dotter Leila viftar regelbundet med en skidstav för att få igång sensorn till taklampan när belysningen slocknar i trappen.

Nyhetsreportage utrikes 

Anette Nantell, Dagens Nyheter

Foto: Anette Nantell
Årets nyhetsreportage utrikes 2021: Mitt under pandemin och valrörelsen skakas USA av rekordstora bränder. Hundratusentals amerikaner blir hemlösa. ”Innan vi evakuerades ställde vi oss framför huset på garageuppfarten, kramades och bad en bön. När vi kom tillbaka nu efter branden gjorde vi samma sak”, berättar Paul i tårar. Han får en tröstande kram av sin dotter Stacy. Santa Rosa.

Nyhetsbild utrikes 

Joel Marklund, Bildbyrån

Foto: Joel Marklund
Årets nyhetsbild utrikes 2021: En kvinna som dött under coronapandemin ligger i en kista i samband med en begravningsceremoni den 20 april 2020 i Brooklyn, New York, USA. Det fåtal stolar som är utplacerade i rummet är åtskiljda minst två meter från varandra för att skydda anhöriga från covid-19.

Vardagslivsreportage utrikes 

Anders Hansson, Dagens Nyheter

Foto: Anders Hansson
Årets vardagslivsreportage utrikes 2021: Fateme från Afghanistan kom till Moria för 2,5 månad sedan med sin man och två barn. Hon är orolig över situationen i lägret. Den senaste tiden har varit våldsamma med flera slagsmål och bränder. Fateme vågar inte lämna tältet efter mörkrets inbrott.

Vardagslivsbild utrikes 

Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

Foto: Lotta Härdelin
Årets vardagslivsbild utrikes 2021: En brännskadad koala i en förkolnad eukalyptusskog utanför Parndana på Kangaroo Island. Öns djurliv är så unikt att den brukar kallas Noaks ark. I början av 2020 brann 48 procent av ön upp och hälften av de cirka 50 000 koalorna dog. 12 januari, 2020.

Porträttreportage 

Andreas Bardell, Aftonbladet

Foto: Andreas Bardell
Årets porträttreportage 2021: Fårorna i ansiktet lägger sig djupa och röda. Märken som knappt hinner försvinna, innan de är tillbaka igen. Under större delen av 2020 kämpade och kämpar Sverige mot coronaviruset. Och i frontlinjen står vårdpersonalen. För dem är det inte bara den livsviktiga skyddsutrustningen som sätter sina spår.

Porträttbild 

Niclas Hammarström, Expressen

Foto: Niclas Hammarström
Årets porträttbild 2021: Kenneth, 66, vårdas på Stockholms Sjukhem efter sviterna från sin corona. Han låg nedsövd i respirator i flera veckor och får nu lära sig att gå, andas, äta och våga sova igen.

Sportreportage 

Robert Eriksson, Jönköpings-Posten

Foto: Robert Eriksson
Årets sportreportage 2021: När fotbollsarenorna i Sverige inte släpper in publik är det svårt att följa sitt lag. Rolf försöker få sig en glimt av Superetta-matchen genom en glipa i stängslet, men ger snart upp. Det krävs en stege.

Sportbild 

Pontus Orre, frilans/Aftonbladet

Foto: Pontus Orre
Årets sportbild 2021: En man står på sin cykel för att se över staketet när Armand Duplantis vinner herrarnas stavhopp på 5,72 meter i friidrottstävlingen Karlstad GP den 8 juli 2020 på Tingvalla IP. På grund av corona-pandemin tillåts ingen publik på arenan.

Tv-reportage 15 minuter

Niclas Hammarström, Cecilia Anderberg, Expressen

Tv-reportage 5 minuter

Niclas Hammarström, Cecilia Anderberg, Expressen

  

Här kan du se fler bilder och alla som nominerades i årets tävling. 

 

Samtliga vinnande bidrag med motiveringar finns på: aretsbild.se 

 

gr:rror validating access token: Sessi