Kamera & Bild testar

Test: Canon EOS RP – både lätt och enkel

Fullformat, spegellös, låg vikt och med arv från storebror EOS R även om Canon sparat in på en del av tekniken för att hålla nere priset. På pappret ser det ut som en riktigt bra allroundkamera – men hur ser det ut i verkligheten?

Storebror till Canon EOS RP, Canon EOS R, togs emot med blandade känslor av fotografvärlden. Vissa hade hittat sin perfekta kamera, medan andra tyckte att Canon missat en hel del av de önskemål som borde uppfyllas hos en spegellös fullformatskamera.

Med Canons andra spegellösa fullformatskamera EOS RP är mottagandet ungefär detsamma, med filmare som raljerar över videospecifikationerna – samtidigt som flera fotografer – än en gång – berättar att de hittat sin perfekta kamera. Så, hur ligger det till egentligen? Jo – mycket vill ha mer – inte mindre – men gärna till ett mindre pris. Och det går inte riktigt ihop med Canons plan.

Namnet på kameran, EOS RP, avspeglar nämligen att Canon vill nå en bred målgrupp, precis som deras tidigare analoga Canon FP och Canon P, som även de hade med just »P« i namnet på grund av att de skapats för en bred skara användare. Och här spelar så klart priset en viktig roll – och avspeglas i en nedbantad lillebror med fokus på de som vill ta steget från APS-C till spegellöst fullformat.

Designad som EOS R

I det stora hela är Canon EOS RP en kamera som bygger helt och hållet på EOS R – den grundläggande designen är i det närmaste exakt likadan, även om kamerahuset är något lättare med sina 440 gram mot EOS R:s 580 gram och något mindre än EOS R.

Canon har skippat den kontroversiella »touch-bar«-knappen, tagit bort skärmen från ovansidan och flyttat på låsknappen för inställningarna, samtidigt som man lagt till en programvalsratt – allt för att förenkla för användaren. Tanken är också smart, eftersom det många gånger är lättare att använda reglage snarare än knappar och inställningar i menyn.

Greppet är bra och kameran ligger skönt i handen. Dessutom är kameran rundad nere i högra bakre hörnet vilket gör att den känns mjukare. Rent ergonomiskt finns också möjlighet att köpa till grepplattan EG-E1 som gör kameran något större och ger ett än bättre grepp.

Enkel att använda

Sensorn har en upplösning på 26,2 megapixel och ett ISO-omfång på 100–102 400 ISO, vilket är samma som i Canons fullformatskamera EOS 6D Mark II, och något mindre än EOS RP:s 30,4 megapixel. Vi ser också att bilderna presterar likadant som hos den kameran, vilket jag återkommer till senare.

Själva handhavandet är enkelt, det intelligenta auto-läget A+ gör att kameran kan användas av alla, och en pedagogisk symbol på skärmen visar för fotografen vilket läge som kameran identifierar med scenen. På så vis kan man också lära sig av kameran hur man själv ska tänka när man väl vågar gå över till andra programval eller helmanuellt läge.

Allround. Smidig och enkel, ja, EOS RP har mycket av det som behövs för att kunna kalla den för en riktig allroundkamera. 1/240 s, f/5, ISO 2000, RF 24–105mm f/4 L IS USM

Över lag är också alla inställningar och menyval pedagogiska, med bra upplägg för den som vill utforska vidare och lära sig mer. För i grunden är EOS RP en mycket kompetent kamera, och även om den inte är lika avancerad som storebror EOS RP så har den helt klart en del vassa funktioner att både utforska och konfigurera, för den som helt enkelt vill utnyttja kameran till fullo. Kul för den som tänker framåt alltså.

Skillnader mot storebror

EOS RP är alltså något bantad i sina funktioner jämfört med EOS R. Bland annat har skärmen något lägre upplösning med 1,04 miljoner bildpunkter mot EOS R:s 2,1. Själv har jag svårt att tänka på skillnaden, eftersom skärmen i EOS RP ändå är så bra som den är.

Den elektroniska sökaren är också den något nedbantad, storleksmässigt något mindre i EOS RP – 0,39 tum mot 0,5 i EOS R, liksom upplösningen som är på 2,36 miljoner bildpunkter hos RP mot 3,69 hos EOS R. Skillnaden här är något mer märkbar, och jag minns hur detaljerad och klar sökaren i EOS R upplevdes. Jag får inte exakt samma upplevelse med RP, men för det inte sagt att den inte är bra – det är den – med bra kontrast och snabb reaktion vid ljusändringar.

Autofokus och snabbhet

Snabbhetsmässigt upplever jag också RP som bra, kameran är responsiv och det känns som om allt flyter på. Det går som snabbast att ta runt 5 bilder per sekund med låst autofokus, och ska man följa ett objekt med följande autofokus får man halvera den hastigheten. På så vis är EOS R mer kompetent som kan följa objekt i samma hastighet som EOS RP som snabbast kan fotografera.

Detta gör sammantaget att EOS RP inte direkt klarar snabba tuffa tag som sport eller annat snabbt. Men autofokusen i sig själv är snabb, och genom alla 4779 autofokuspunkter finns också möjligheten att välja fokuspunkt på runt 88 procent av bilden genom att bara trycka på skärmen, vilket är användbart.

Också ansiktsigenkänningen är bra, liksom ögon-autofokusen, som fungerar fint även inomhus i svagt ljus, och med följande kontinuerlig autofokus, något som inte EOS R hade vid släpp.

Ögon-AF. Canon EOS RP kan sätta fokus på, och följa, ögonen. 1/160 s, f/4, ISO 2000, RF 24–105mm f/4 L IS USM

Video

EOS RP kan spela in 4K-film i upp till 25 bilder per sekund, och full-HD i upp till 60 bilder per sekund. Filmning med EOS RP är rätt enkelt – det är lätt att växla fokus genom att trycka på skärmen och mjuka växla fokus, eller följa ett objekt som filmas på samma vis. I varje fall för full-HD, för är du sugen på 4K-film så finns tyvärr inte möjligheten att använda fördelarna hos »dual pixel af«, vilket innebär en mycket långsam och svåranvänd autofokus, något som tyvärr inte alls är roligt.

Dessutom hördes högljudda protester från video-hållet att det inte gick att spela in full-HD i 24 bilder per sekund – något som är vanligt i videovärlden – och antagligen också gjorde att Canon missade en del potentiella köpare av ett sekundärt kamerahus, exempelvis de som redan nu filmar med EOS R.

Så är du såld på 4K-film så finns en anledning att fundera om du tänkt använda kamerans autofokus och inte fokusera manuellt. Men är du en helt vanlig fotograf som »gillar att filma lite« och kan nöja dig med full-HD alternativt bli bättre på manuell filmning, så finns inga hinder hos EOS RP – det är en kamera som ändå ger bra filmer.

Bildkvalitet

För film så ser vi att full-HD-filmer blir bra, liksom hos 4K. Däremot syns panoreringar direkt i 4K som så kallad rolling shutter, och det är inte snyggt, eftersom bilden skjuvas till, något man vill undvika.

Sensorn är, och presterar, samma som i 6D Mark II som kom för två år sedan, vilket innebär att den inte helt håller samma topp på dynamiskt omfång som Canons nya modeller. Men – den ger fantastiskt bra bilder.

Slutsats

Canon har gjort helt rätt i att satsa på en mer avskalad modell av EOS R, riktad mot en stor massa, med bra funktioner och ett kamerahus som är relativt lättanvänt och enkelt att komma in i.

Man kan säga att kameran har lite av varje, och för dig som har ett speciellt behov är det bara att se om dessa delar passar dig. Är du först och främst fotograf så hittar du en bra allroundkamera i EOS RP. Är du filmare så vill du antagligen ha mer än vad RP kan erbjuda.

Är du nybörjare så finns också alla möjligheter att växa med kameran under en lång tid framöver.