https://www.kamerabild.se/artiklar/kr-nikor/bengt-luthman-v-rlden-genom-en-s-kare
544146
Krönikor
Krönika

Bengt Luthman: Världen genom en sökare

Totalbetyg

Vet du varför du fotograferar? Vad är det som driver dig till att lyfta kameran till ögat och ta en bild?

Oavsett vilken typ av fotograf du är så innebär din hobby eller ditt yrke att du till viss del upplever världen genom sökaren på din kamera. Till hur stor utsträckning du gör det är upp till dig själv. Men alla fotografer har också en motivation som driver dig att ta upp kameran och fånga ett ögonblick, en noggrant arrangerad scen eller något helt annat. När man pratar med fotografer kan ibland drivkraften bakom deras bilder vara lika intressanta som deras bilder, oavsett nivån på fotografens arbete. Det säger nästan mer om fotografen än vad hans eller hennes bilder gör. 

När jag intervjuade landskapsfotografen Serkan Günes var hans vilja att vara ute i naturen något som märktes tydligt när han pratade om sitt fotografi. Men en av de kraftigare viljorna som motiverade honom att ta bilder var att få se världen genom kamerans sökare. Han berättade att han skulle kunna gå omkring en hel dag i Tyrestas skogar utan att ta en enda bild, men ändå vara nöjd för att han hade fått titta på världen genom sökaren. Men, tänker du, vad är det för speciellt med det, han ser ju samma sak om han bara tittar på skogen, bergen och haven som om han tittar med kameran. Det är ju samma platser. Ja, samma platser är det. Men genom sökaren är det du som bestämmer vad du ska se. Det är du som skapar din egen bild av platsen du tittar på. Vad du väljer att ta med, vilket utsnitt du vill se. Är det ett störande hus strax bortanför den vackra speglingen i sjön så kan du med sökarens hjälp beskära bort det. Du kan göra platsen så vacker som du vill att den ska vara. 

På många sätt kan man jämföra Serkans inspiration och drivkraft med den erfarne jägaren.  Den som många gånger nöjer sig med att gå ut i skogen med sitt vapen, lyfta det till axeln, fånga bytet i sitt kikarsikte men välja att bara betrakta dess skönhet och hålla inne med skottet.  Han behöver inte få med sig ett byte hem för att vara nöjd med dagen.  På samma sätt behöver inte Serkan få med sig en bild hem för att vara nöjd. Men på samma sätt som jägaren behöver fälla sitt byte om han ska få mat på bordet (under förutsättningen att han inte kan gå och handla på Ica) behöver Serkan få med sig bilder hem för att ha något att sälja. 

Jag tror inte att alla som har en hobby är helt säkra på varför de håller på med just det. Givetvis gör du oftast något eftersom du tycker att det är roligt. Men vad är det som gör det roligt? Vad är det som driver dig att lyfta din kamera? Är det att du vill ta en bild för att kunna dela med dig av den till andra, är det för att fånga ett ögonblick att spara som ett minne från en händelse eller upplevelse som aldrig kommer igen eller är det för att du vill berätta något? Eller är det kanske olika saker beroende på vad det är du har framför din kamera? 

 

För min egen del grundar sig en stor del av mitt fotograferande i viljan att visa bilder för andra. Att dela med mig av mina upplevelser och få andra att bli inspirerade att göra samma sak eller något liknande. Den vetskapen gör att jag lättare kan fokusera mitt fotograferande. Så ta dig tiden att fundera över varför du faktiskt fotograferar, det kan göra dig till en bättre fotograf.