Kommentar: Därför är Sonys nya sensor framtiden – men inte för alla "Sonys nya sensorteknik med global slutare är ett stort språng framåt, men allt beror på vad man behöver få ut av tekniken", berättar Calle Rosenqvist i sin kommentar efter släppet av nya Sony A9 III, som förklarar grejen.
Calle Rosenqvist: »Jag väntar på motreaktionen mot AI-bilder« När alla skulle använda filter á la Hipstamatic eller Instagram kom efter ett tag motreaktionen. Nu när bilder med enkelhet kan skapas av AI – vad blir då dagens motreaktion?
Pontus Höök: New York har mig i sitt grepp Det är en ständig jakt på nästa uppdrag, och ständigt en mental press att slå ihjäl den ofrivilliga ledigheten som uppstår när nästa uppdrag dröjer. Att leva och jobba i New York är således alldeles… alldeles underbart.
Göran Zebühr: Härma är att utvecklas ”Genom att upprepa de stora mästarnas penseldrag och hantering av ljuset får man viktiga bidrag till det egna skapandet”, skriver Göran Zebühr i en kommentar till sin ”Capote”-bild. Men Göran Zebühr har haft lite svårt att avgöra om det är Irving Penn eller Sandro Miller som är inspirationskällan till hans bild.
Anders Wånell: Ljus jag gillar Jag är totalt allergisk mot porträtt fotade med ljus uppifrån. Så som det blir utomhus om det är mulet. Eller inomhus med ljus från taket.
Lars Dareberg: En procent oro ”Idag oroar vi oss för att AI ska ta alla jobben och så kanske det blir, oron finns där för många kreatörer”, skriver Lars Dareberg i sin krönika.
Johan Wessel: AI är inte fotografi Att knappa ned några textinstruktioner för att sedan få AI:n att mixtra ihop något är långt ifrån en kreativ process. Långt ifrån vad fotografi är, där någon har valt ett utsnitt av verkligheten och fångat det ögonblicket på bild. Dock råder det ingen tvekan om att resultaten som AI:n levererar ser ut som fotografier, ibland till och med rätt bra sådana.
Lars Dareberg: Vinnarproblematik ”Oavsett resultaten kan jag sakna debatten om innehållet i tävlingen och vilken riktning som Årets Bild som forum ska ha mot branschen i övrigt”, skriver Lars Dareberg i sin krönika.
Lars Dareberg: Steget efter »pop-soppa« Lars berättar om hur en lite udda bild kom till och om vikten av att sticka ut.
Calle Rosenqvist: En ny era för visualisering När tidningarna kunde komplettera text med bild blev budskapet tydligare. Nu finns ytterligare verktyg för visualisering – med hjälp av artificiell intelligens.